friss fotókkal!

2021.06.14. 11:34

Már épül a keleti városrész jelentős kerékpárútja

A fejlesztésben a biztonság mellett turisztikai szempontokat is figyelembe vesznek.

Fotó: Kiss Annamarie

Már dolgoznak a munkagépek a Diószegi út és a Sikló utca kereszteződésétől induló kerékpárút építésén. A nyomvonal egy részén már előrehaladott állapotban járnak, a bruttó 238 millió forintból, 2,7 kilométer hosszan épülő szakasz részleteiről Papp László polgármester számolt be hétfő reggel a helyszínen. Felidézte, májusban indították el a keleti városrész kerékpáros fejlesztéseit, ebben az évben – bár a jövő évben fejeződik be ténylegesen ez a fejlesztés – csak itt 8 kilométeres szakasszal bővülhet a város kerékpáros úthálózata. Ezen kerékpárút kezdőpontja a Vágóhíd-Hajnal utca kereszteződése, innen vezet majd ki egészen a Panoráma útig a 8 kilométer hosszú nyomvonal. Papp László kitért arra is, a biztonság mellett a turisztikai szempontok is szerepet játszanak a ennek a kerékpáros útvonalnak a fejlesztésben.

„A Panoráma útig, a város keleti részének jelentős turisztikai zónájáig juthatunk majd el biztonságosan kerékpáron”

– tudatta.

Pósán László országgyűlési képviselő arról beszélt, mindig két kérdéskör ütközik az ilyen fejlesztések során. – Az egyik az, hogy akik a belvárosban laknak, azok azt mondják, hogy a környéken szabadidő eltöltésére alkalmas pihenőrészek megközelítése fontos dolog lenne. Akik pedig a külső részeken laknak, ők azt kérdezik, hogy a közlekedésük, a napi életük szempontjából bizonyos infrastruktúrák mikor lesznek készen. Ha van valami, ami ezt a kettőt közös nevezőre hozza, az pontosan ez a beruházás – hangsúlyozta.

Komolay Szabolcs, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, Debrecen mindig stratégiában gondolkozik, előre tervez, egy olyan koncepciót valósít meg, amely hosszú távon szolgálja az itt élők érdekeit. Régen várt fejlesztésnek nevezte a mostanit, mint mondta, a Diószegi egy nagy forgalmú út, a beruházásnak köszönhetően az ott élők biztonságosan megközelíthetik majd a belvárost két keréken is.

– Látva a nyugati városrész lendületes kerékpárút-fejlesztését, tényleg nagy volt rajtunk a nyomás a tekintetben, hogy a keleti városrészben is bővüljenek a kerékpárutak. Most a kertségi fejlesztési program keretében ezt megtehettük – ezt már Kovács István önkormányzati képviselő mondta, aki szintén kiemelte a fejlesztés turisztikai vonzatát.

A 8 kilométeres kerékpárút négy szakaszban épül: a Wesselényi utcán május elején vette át a munkaterületet a kivitelező, ez a szakasz a Vágóhíd utcai Lion Office Centerig épül meg. A Sikló utcától kezdődően a Panoráma útig tartó szakasz kialakítása már tart, várhatóan nyár elején pedig a Vágóhíd utca és a Diószegi út csomópontjától a Sikló utca irányába kezdik majd az építést. Végül az irodaközponttól a Diószegi útig a Vágóhíd utca teljes hosszán kerékpárút épül, így lesz teljes a 8 kilométeres szakasz a Wesselényi utcától egészen a Panoráma útig.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában