Programsorozattal készülnek

2021.06.16. 20:00

II. János Pál látogatására emlékeznek Debrecenben

A pápalátogatás jubileumára az egyházmegye szobrot is állít.

Fotó: Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye-archív

II. János Pál pápa 30 éve járt Debrecenben. A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye és a Szent Anna Egyházközség ebből az alkalomból szoborállítással, emlékkötettel és háromnapos programsorozattal készül. Minderről Krakomperger Zoltán plébános, a debreceni megemlékezés szervezője nyilatkozott a Naplónak. – II. János Pál pápa az 1991. augusztus 16-tól 20-ig tartó apostoli útja alkalmával, augusztus 18-án látogatott Debrecenbe. Ekkor a Nagytemplomban tartott ökumenikus igeliturgián elhangzott beszédében kiállt a katolikus egyház elkötelezetten képviselt egységtörekvései mellett – idézte fel a történelmi eseményt Krakomperger Zoltán.

A plébános emlékeztetett továbbá: az egész világ felfigyelt arra a gesztusra, mellyel a pápa a protestáns gályarab-prédikátorok emlékoszlopán koszorút helyezett az Emlékkertben, a hívő katolikusok és reformátusok kiengesztelődéséért.

Az évfordulóra többek között szobor is készül, ezzel Kovács Jenő szobrászművészt bízták meg. – A tervek szerint a bronzkompozíció a Szent Anna-székesegyház lépcsőteraszának jobb oldalán áll majd azon a talapzaton, mely mattcsiszolt felülettel, süttői keménymészkőből készül. A pápalátogatást felidéző, bemutató, a látogatás áldásairól szóló emlékkiadványt Krakomperger Zoltán szerkeszti. – Az emlékkönyv három részből és egy fényképalbumból áll majd, többek között bemutatja II. János Pál pápa életútját, apostolkodásának stílusjegyeit és a látogatásának előkészületeit. A második fejezet a Szentatya debreceni látogatásának minden mozzanatát feltárja, míg a harmadik részben többek között a pápalátogatás Debrecen kultúrájában és hit­életében megérett áldásairól, valamint II. János Pál pápa köztéri szobrának üzenetéről szól. Az emlékkönyv utolsó negyede a pápa debreceni látogatásáról készült fényképalbum lesz – tudtuk meg.

A szervezők augusztus 16. és 18. között a pápa szobrának megáldásával egybekötött, többnapos megemlékezést tartanak, a programok között filmvetítés, ökumenikus imaóra, kerekasztal-beszélgetés is lesz, ennek részletei az egyházmegye honlapján találhatóak meg.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában