Debrecen Kultúrájáért-díj

2021.06.11. 15:49

Elismerésben és ösztöndíjban részesült számos debreceni alkotó

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány a Városháza udvarán rendezte meg pénteken a tavasszal elmaradt díjátadó ünnepségét.

Fotó: Molnár Péter

Az elismeréseket és az alkotói ösztöndíjakat hagyományosan a magyar kultúra napján nyújtják át, a járványhelyzet miatt idén később díjazták a város sokszínű kulturális életét reprezentáló alkotókat részesített méltó elismerésben az alapítvány.

Dr. Duffek Mihály kuratóriumi elnök úgy fogalmazott: az alapítvány az elmúlt évben több olyan művészt támogatott, akik önfenntartóak vagy nehéz gazdasági helyzetbe kerültek. – Harminckét alkotói ösztöndíjpályázat érkezett a kiírásunkra, valamint tizenegy javaslat a Debrecen Kultúrájáért-díjra. Minden pályázat mögött minőségi alkotási szándék állt a pandémia nehézségei ellenére, így nem volt könnyű dolga a kuratórium tagjainak, hogy a jók közül kiválassza a legértékesebbnek tűnő pályázatot – tudatta Duffek Mihály.

Fotó: Molnár Péter

Az egyik a múlt, a másik a jövő. Ezzel magyarázta meg a díjak és az ösztöndíjak közti különbséget az elnök. – A Debrecen Kultúrájáért-díjat a Debrecenben és Debrecenért több évtizede tevékenykedő, kiemelkedő életművel rendelkező alkotók kapják, míg az ösztöndíj „igérvény”, hogy megvalósul, amit a pályázó tervez. Szerencsére a tehetség újratermelődik, mindig jön olyan generáció, melynek tagjai sok értéket hordoznak magukban és a város javára fordítják.

Fotó: Molnár Péter

A Debrecen Kultúrájáért-díjakat Pósán László nyújtotta át. Elismerték Bakó Endre újságíró-történészt, a Napló egykori főszerkesztőjét, díjat kapott László Ákos grafikusművész és dr. Szabó János főiskolai tanár, klarinétművész, majd az alapítvány posztumusz-díjjal emlékezett meg Várkonyi Károly festő-és grafikusművészre, az elismerést Várkonyi Zsolt vette át.

SzD

Alkotói ösztöndíjasok

Béke Csaba Péter zenész, előadóművész

Dr. Horváth Péter helytörténeti kutató

Dr. Molnárné Ötvös Tünde iparművész, tanár

Dr. Pólik József író, rendező

Lévai Emese tanár, koreográfus

Szabó Natália Tímea, grafikus, arculattervező

Tóth Levente ütőhangszeres zenész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában