Keresik a megoldást

2021.06.06. 07:00

Egyre több roma jelentkezik az oltásra

Van a cigányokban egy alapvető félelem a tűtől és bármilyen orvosi beavatkozástól – közölte Aba-Horváth István, a debreceni roma önkormányzat elnöke.

A Hetényi Géza Kórház oltópontján folytatódott a pedagógusok oltása , akik már a második vakcinát kapták meg.

Forrás: MW-Archívum

Fotó: Mészáros János

A Pécsi Tudományegyetem év elején végzett felmérése szerint a roma lakosság oltási hajlandósága elmarad az országos átlagtól. Az eredményeket részben a kulturális, részben a társadalmi eltérésekkel indokolták a kutatók. – A megyénket is érinti ez a probléma, a cigány közösségekbe nem jut el megfelelően az oltás fontosságának ténye – számolt be lapunknak Aba-Horváth István, a debreceni roma önkormányzat elnöke. Úgy véli, a felvilágosító kampányok nem érik el az ellentétes vélemények miatt sokszor polarizálódó cigány közösségeket.

A probléma megoldásaként a roma vezetők személyesen próbálják megszólítani őket.

Rendkívül káros a cigány közösségek oltási hajlandóságára a közösségi média, ugyanis míg a tényszerű információt tartalmazó újságok egyáltalán nem, a különböző oldalakon terjengő álhírek rendszerint gyorsan eljutnak a romákhoz, akik sokszor egymást győzik meg a hamis adatok alapján az oltás káros voltáról – mutatott rá a problémára Aba-Horváth István, a debreceni roma nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Fotó: Napló-archív

A cigányság aluloltottsága ismert probléma: a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Főigazgatósága, a Máltai Szeretetszolgálat és az Országos Roma Önkormányzat mentorai és aktivistái is próbálják elérni a közösség tagjait és hangsúlyozni a vakcinák előnyeit. – Több mint 13 ezer embert értek el így, de ez a szám még mindig elenyésző ahhoz viszonyítva, ami az országos létszámunkat illeti – fogalmazott az elnök. – Azt tapasztalom, hogy akiknek a családjában volt megbetegedés, netán történt tragédia, azokat nem kell győzködni – mondta.

A vezető szerint a megoldást egy olyan, a többségi társadalommal való gyakorlatibb együttműködés jelenthetné, amely a személyes találkozásokat is magába foglalja, hiszen az ilyen jellegű kontaktus alkalmával könnyebben rávehetők lennének a cigányok bármilyen cselekvésre.

Eleinte féltek

Macsaj Kovács András, Hajdú-Bihar megye cigány fővajdája is azon munkálkodik, hogy minél több romához eljussanak az információk. – Járom az egész országot, sok emberrel találkozom, hátrányos és nem hátrányos helyzetűekkel egyaránt. Mindenki félti az életét, természetes, hogy eleinte sokan ódzkodtak a vakcináktól – fogalmazott. – Országunk vezetői nagyon jól kezelik a vírushelyzetet, ez meglátszik a nemzetközi adatokon is – tette hozzá.

Kiemelte, hogy van a cigányokban egy alapvető félelem a tűtől és bármilyen orvosi beavatkozástól, ám ha megkapják a megfelelő tájékoztatást, ez kiküszöbölhető.

– Most már nem nomád módon élnek a cigányok, ők is tájékozódnak a médiából, noha igaz, nem mindig a legjobb forrásból. Nekünk, vezetőknek az a feladatunk, hogy megfelelően ösztönözzük az embereket arra, hogy éljenek az oltás lehetőségével – fogalmazott. Mint elmondta, az információk átadásán túl segítenek a regisztrációban is.

A fővajda rámutatott, a roma kisebbséghez nem a szak­avatottak szavai jutnak el a leghatékonyabban. A vajda szerint a kormány és a roma vezetők együttes munkájának köszönhetően mostanra megfelelő lett az információ­áramlás a cigányok felé, s ők ennek hatására mára tömegesen jelentkeznek a koronavírus elleni oltásra.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában