Interaktív táborok

2021.06.03. 11:58

DSZC: idén három nyári csoportba várja a táborozni vágyó gyermekeket az alkotóműhely

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

A vírushelyzet enyhülésének köszönhetően először üzemelhetnek valódi közösségi térként a Debreceni Szakképzési Centrum digitális közösségi alkotóműhelyei. Ennek örömére a centrum ingyenes nyári táborokkal szeretné alkotásra, kreativitásra sarkallni az érdeklődő fiatalokat – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kipróbálni, megszeretni

Az alkotóműhelyekről, illetve a kezdeményezés céljáról Tirpák Zsolt kancellár adott bővebb tájékoztatást.

Tirpák Zsolt | Fotó: Kovács Péter

– Nemrég egy szakmai fejlesztő projekt keretében digitális közösségi alkotóműhelyek jöttek létre. Ezek olyan motivációs műhelyek, amelyekkel a szakképzést népszerűsíteni tudjuk. A létrejöttüket követően azonban beütött a pandémia, és így nem tudtak valóban közösségi térré válni. Az enyhülések következtében azonban ez végre változhat – emelte ki a kancellár, aki az alkotóműhely eszközeire is kitért. – Csaknem száz millió forint értékű eszközt szereztünk be, melyek az informatikai, gépészeti, faipari, és könnyűipari szakmák alapkézségeit, motivációs lehetőségeit mutatják meg. Ezekkel a tizenéves fiatalok is kötetlenül, élményhez jutnak. Megismerkednek mikroszinten többek között a CNC-technológiával, a 3D-nyomtatással, a LEGO-programozással is. Úgy vélem, népszerűsíthetjük a szakképzést különböző ipari eszközök megmutatásával, de valójában az igazi élményt az biztosítja a gyermekek számára, ha ezeket ki is próbálhatják. Ha leülhetnek például egy 3D-nyomtató mellé és saját maguk alkothatnak valamit.

„Olyan eszköztudáshoz és élményhez juthatnak, amely egy életre szól, és akár meghatározhatja a későbbi karrierválasztásukat is.”

Egy széles körű kincsesládát nyitunk ki, várva az érdeklődő fiatalokra, egy nyári tábor keretében. Szeretnénk, ha a résztvevők elvinnék a hírét a táborban megszerzett ismereteknek, és később rendezvényeket, tanév-közbeni foglalkozásokat szerveznénk, akár folyamatos nyitva tartással, ami a digitális közösségi alkotóműhely szelleméhez idomul – összegezte Tirpák Zsolt.

Fotó: Kovács Péter

Játszva tanulnak

A tábor résztvevői a DSZC Burgundia utcai telephelyén, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban, illetve a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban található alkotóműhelyben is látogatást tesznek majd. A három, különböző tematikájú táborról és a jelentkezés módjáról Gyöngyné Czene Ágnes műhelyvezető beszélt. – Nagyon örülünk, hogy végre megnyithatjuk kapuinkat. Táboronként maximum 12 főt tudunk fogadni, 10-14 éves kreatív, alkotásra és csapatmunkára vágyó gyermekek jelentkezését várjuk. A jelentkezéseket a DSZC weboldalán található szülői nyilatkozat kitöltésével tudjuk fogadni, a foglalkozásokat pedig az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett rendezzük majd meg.

„Ez nemcsak egy gyárlátogatáshoz hasonló esemény lesz, itt alkotni fognak a gyermekek, nagyfokú oktatói jelenlét mellett.”

A tábor ingyenes lesz, az étkezést a szakképzési centrum saját költségvetéséből fedezi – emelte ki a műhelyvezető.

Az első tábor július 12. és 16. között az Autózz a Mobiloddal! címmel indul, és egy saját, okostelefonnal vezérelhető RC kisautót készíthetnek el a táborozók. A második július 19. és 23. között Szuperhősök – digitális történetmesélés címmel a 3D-tervezés, illetve a lézervágás, forrasztás segítségével egy saját szuperhős elkészítését ígéri a gyermekeknek, melynek saját kreatív sztorit is készíthetnek majd, és ki is próbálhatják egy közös társasjáték során. A harmadik tábor augusztus 9. és 13. között, Virág minden mennyiségben, avagy karnevál kicsit másként címmel a karneváli öltözékekről szól majd, ahol a fiatalok 3D nyomtatóval, illetve varrással, és lézervágóval készíthetik el saját ruházatukat, kiegészítőiket, a tábor végén pedig divatfotózásra is sor kerül majd.

Minden tábori nap reggel 8 és 15 óra között zajlik majd, jelentkezni jövő hét hétfőtől lehet a DSZC honlapján található dokumentumok kitöltésével!

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában