díszoklevelet kaptak

2021.06.25. 15:00

Óriási az igény a megbízható mérnöki munka iránt

Nagy hozzáadott értékű termelés nem valósulhat meg a Debrecenben végzett hallgatók nélkül.

Fotó: Kiss Annamarie

Jubileumi díszoklevél-átadó ünnepséget rendezett pénteken a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Az eseményen az intézményben és jogelődeiben 50 éve végzettek vehettek át arany díszoklevelet.

A műszaki felsőfokú képzés Debrecenben az 1960-as évek második felétől kezdve töretlenül ívelt felfelé.

– Nagyon büszkék vagyunk erre az évfolyamra – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja. – Amikor az itt jelen lévők végezték mérnöki tanulmányaikat, Európa nyugati felén már elkezdtek beszélni a harmadik ipari forradalomról. Biztosan mindenki emlékszik, hogy mérnöki munkája folyamán hogyan váltott manuális rajzolásról számítógépes technikára, illetve arra az időszakra, amikor a mérnöki atlaszokat és adatbázisokat felváltották a digitális, mérnököket támogató szakértői rendszerek.

„Az eltelt ötven év alatt önöknek helyt kellett állniuk a rendszerváltás alatt is, biztosítva a minőségi mérnöki alkotást, annak ellenére, hogy voltak időszakok, amikor ez a tevékenység nem volt igazán megbecsülve”

– emlékezett vissza beszédében a dékán. Szavai szerint ez mára teljesen megváltozott: Debrecen város terveinek egyik kiszolgálója az egyetem műszaki kara. A Debrecenbe települt cégek óriási igényt mutatnak a megbízható mérnöki munka iránt, nagy hozzáadott értékű termelés pedig nem valósulhat meg az itt végzett hallgatók nélkül.

A köszöntő után dr. Kocsis Imre tudományos dékánhelyettes ismertette a kar tudományos eredményeit. – Az utóbbi 15-20 évben minden területen fejlődésről számolhatunk be, mely az utóbbi időben felgyorsult, és jelenleg is nagyon intenzíven folyik. Ennek két oka van: egyrészt az oktatóknak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, másrészt a Debrecenben és a régióban történő iparfejlesztések nagy hatással vannak ránk. A karon belül nagyon változatos az oktatói és a tudományos tevékenység. Jelenleg nincs még saját doktori iskolánk, de a következő években megpróbáljuk megteremteni a feltételeit – emelte ki a dékánhelyettes. Kitért arra is, hogy rendkívül nagy számban érkeztek új, korszerű eszközök, ennek köszönhetően a kar kutatási infrastruktúrája erőteljesen fejlődik. Számos új laboratórium létesült, s ez megalapozza a további kutatásokat. A műszaki karon jelenleg meghatározóak a járműipari kutatások, ezen belül is az elektromos hajtású kukásautók fejlesztése, valamint az energetikai kutatások, melyek az épületenergetikához és a megújuló energiaforrások felhasználásához kapcsolódnak – tette hozzá.

Dr. Pintér Ákos általános rektorhelyettes és dr. Husi Géza adta át a díszokleveleket a Felsőfokú Építőgépészeti Technikum építőipari, valamint építőgépész szakán 1971-ben végzetteknek.

A díszoklevéllel kitüntetettek nevében Tronka István köszönte meg az elismerést: – Ötven év távlatából valamennyien szeretettel gondolunk vissza diákéveinkre és tanárainkra. Az intézmény falai között eltöltött idő alatt megtanultuk: ha szeretnénk valamit elérni a nagybetűs életben, akkor legyünk kitartóak, céltudatosak, pontosak és megbízhatóak.

Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában