Emlékezni és emlékeztetni!

2021.06.20. 14:41

„Csupán annyi volt a hibájuk, hogy zsidónak születtek”

Mártír-istentisztelettel tisztelegtek a holokauszt debreceni áldozatai előtt.

Fotó: Kiss Annamarie

Mártír-istentisztelettel emlékeztek a holokauszt debreceni áldozataira a Pásti utcai zsingagógában. Az ünnepélyes eseményen több holokauszt-túlélő is részt vett, akiket külön köszöntött a Debreceni Zsidó Hitközség és Debrecen városa is.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

– Debrecen számára egy különösen tragikus hónap a június. Több olyan epizódra is emlékezünk ilyenkor a város történelméből, amikor ártatlan embereket ért el a háború borzadalma. Az első szerelvények is ekkor gurultak ki és indultak el a haláltáborok felé – emlékeztetett Puskás István, Debrecen alpolgármestere.

– Az áldozatok mellett meg kell emlékeznünk a túlélőkről és azokról is, akik szembeszegültek a gonoszsággal és megpróbálták menteni embertársaikat, tanúságot téve ezáltal arról, hogy az emberek szívében szeretet is lakozik – fogalmazott.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

– Példaértékű azon emberek élete, akik az elhurcolt idő alatt kitartottak abban a hitükben, hogy visszatérhetnek Debrecenbe, újra megalakítva a közösséget. Nekünk az a feladatunk, hogy tovább vigyük emléküket, tartsuk a hagyományainkat, a vallásunkat, és bizonyítsuk be, hogy a zsidóság mindig is élni és létezni fog Magyarországon – mondta Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Deutsch Péter főrabbi | Fotó: Kiss Annamarie

– Szinte a mai napig felfoghatatlan, de emberek voltak azok, akik úgy döntöttek, hogy hatmillióval kevesebben éljenek a Földön és a hatszázezer magyar zsidóra sincs szükség. Talán sosem fogjuk pótolni azokat a testvéreinket, akik Debrecenért csak tettek és nem elvettek, és csupán annyi volt a hibájuk, hogy zsidónak születtek. A legtöbb amit tehetünk értük, hogy emlékeinkben hordozzuk őket – hangsúlyozta Deutsch Péter főrabbi.

DKE

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/schwartz-sandor-emlektabla-nagyerdei-stadion-debrecen-5385242/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában