Bokrétaünnep

2021.06.16. 14:20

Otthont teremtenek a fogyatékkal élőknek Sárrétudvariban – fotókkal

A nagy létszámú ápolást és gondozást nyújtó szociális férőhelyek kiváltása érdekében a megye több településén épülnek lakóházak és azokhoz tartozó szolgáltató központok a fogyatékkal élő személyek számára.

Sárrétudvari Támogatott Lakhatást biztosító épület bokrétaavatója

Fotó: Kovács Péter

Sárrétudvariban elérte a legmagasabb pontját az itt épülő szolgáltató központ, így szerdán megtartották a bokrétaünnepet. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) pályázata révén 72 ellátott befogadására alkalmas, hat lakóépület, valamint a hozzájuk tartozó központ épül meg hazai és európai uniós forrásból, közel egy milliárd forintból.

A bokrétaavatón Kiss Zoltán, a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője arról beszélt, a kiváltás gondolata tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg, magyarországi döntések, brüsszeli egyeztetések előzték meg. Mint mondta, ahhoz, hogy a projekt jó legyen, három dologra van szükség. – A legfontosabb, hogy az ellátottak egyéni szükségleteit, igényeit felismerjük. A másik, hogy ehhez hozzá tudjunk rendelni nagyon sok pénzt, a harmadik pedig hogy azok az elképzelések, amelyeket a projekt szakmai támogatói képviselnek, azokat lehetőségek szerint minél nagyobb arányban megvalósulhassanak – fogalmazott.

Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, a nagy létszámú intézmények évtizedekkel ezelőtt elhagyott közfürdőkben, régi kastélyokban kaptak helyek. – Ezek voltak azok az épületek, amiket sohasem lehetett teljesen felújítani, nem azt a célt szolgálták, amit az ellátottak, az ott dolgozók és a fenntartók szerettek volna. Egy kényszermegoldás volt. Ez volt a legnehezebb, hogy tudatosítsuk a környezetünkben, a társadalomban, hogy még ha több évtizedekig tartó, mégiscsak egy kényszermegoldás ez és valamit tennünk kell – hangsúlyozta. Felidézte, amikor pályázati lehetőség nyílt ezen intézmények kiváltására, akkor a józan többség támogatta a projekt elindítását. – Most kell nagyon odafigyelnünk, hogy minden apró szakmai részlet a helyén legyen. Most már ne rohanjunk, egy-két hónapon már semmi nem múlik, de legyen ez jól megcsinálva minden településen. Ennek a közösségnek egy olyan alkotást kell átadnunk, ami több évtizedre meghatározza a sorsukat – szögezte le az államtitkár.

Bodó Sándor (jobb oldalon) | Fotó: Kovács Péter

Sárrétudvari számára szokatlan kihívás ez, hiszen ellentétben azon szomszédos településekkel, ahol sok éve működik már ilyen jellegű szociális intézmény, itt ennek nincs múltja – ezt már Kiss Tibor polgármester mondta. Sárrétudvari első embere kiemelte, odafigyeléssel, átérzéssel és körültekintően kell kezelniük majd a beköltözést is. Úgy fogalmazott, ezt már akkor is tudták, amikor felmerült a lakóotthonok építésének lehetősége. A polgármester hangsúlyozta, a település készen áll arra, hogy otthont nyújtson az ellátottaknak.

Fotó: Kovács Péter

A településen a hat lakóotthonban 72 ellátottak helyeznek el. – Amikor 4 évvel ezelőtt felmerült fel annak lehetősége, hogy Sárrétudvari is épüljenek lakóotthonok, akkor tudtuk meg, hogy ez nem más, mint a hosszúháti bentlakásos intézmény eddigi formájának megszüntetése, a gondozottak számára kisebb, családiasabb lakóotthonok kialakítása, valamint a mindennapi alkotó tevékenységüket biztosító foglalkoztató megépítése – tudatta Kiss Tibor. Sárrétudvari polgármestere arról is beszélt, az elindulás, az előkészítés, annak levezetése, a hely kiválasztása és legfőképpen az érzékenyítés nem volt könnyű feladat. – Jelentek meg negatív megjegyzések, de megnyugtató és örömteli, hogy a nagy többség teljes lojalitásáról, empátiájáról, toleranciáról tett tanúbizonyságot – hangsúlyozta. A településen az érzékenyítést és a lakosság tájékoztatását kiemelkedően fontosnak tartották: a projektet bemutató szórólapot juttattak el minden háztartásba, a polgármester a szomszédokkal személyesen beszélgetett, valamint falugyűlés is volt. Ezek után a képviselő-testület nyugodtan és felelősségteljesen hozhatta meg a döntést, hogy felajánlják a telkeket a projektre.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában