ezek a legnépszerűbbek

2021.06.24. 07:30

Beköszöntött a nyár, megnőtt a kereslet a diákmunkák iránt

Nőtt az irodai, ügyintéző feladatok iránti érdeklődés, de a fizikai munka is népszerűségnek örvend.

20210525 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Diákmunkások a megyei könyvtárban illusztráció.

Fotó: MW-archív

A pandémia a diákok, egyetemista gyakornokok életében is nehézségeket szült, anyagi forrásaik megcsappantak, és a szezo­nális munkák lehetősége is veszélybe került. Az enyhülések nyomán az igények újra megnövekedtek, a szakemberek szerint bizonyos szektorokban a világjárvány előtti helyzetet is megközelíthetik. Denich Rudolf, a Joker-Diák Munkaerőszervező Iskolaszövetkezet elnöke szerint Hajdú-Biharban a szabadtéri munkák után a legnagyobb jelenleg a kereslet.

„A medenceőr-, vízicsúszda-kezelő, úszómester-pozíciók kifejezetten népszerűek a fiatalok körében, de a vendéglátói, pultos vagy hostessmunkák is hamar betelnek”

– emelte ki az elnök, hozzátéve: ingyenes képzést szerveznek a fürdőszolgáltatási feladatokra, ezzel is támogatva a fiatalok gyorsabb munkakezdését. A szakember szerint a munkakedv is visszatért, a pandémia előtti időszakhoz hasonló lelkesedést vélnek felfedezni. – Folyamatosan nő az érdeklődők száma, a fiatalok kifejezetten lelkesek, és egyre többen oltatják be magukat, hogy minden munkára jelentkezni tudjanak. Augusztustól remélhetőleg a fesztiválok, szabadtéri rendezvények is visszatérnek, melyek újabb lehetőséget adnak a diákságnak.

A diákmunkákról általánosságban elmondható, hogy magas szintű képzettség és többévnyi tapasztalat nélkül is végezhetőek, cserébe többnyire határozott időre szólnak, általában az iskolaszünetekre. A különböző álláshirdetések között lapozva az ember szinte minden szegmensből talál némi ízelítőt. Kertésztől a futárig, varrótól az eladóig egészen széles piaca van jelenleg a fizikai, részmunkaidős feladatoknak. Az adminisztrációs oldalon pedig nemzetközi fuvarszervező, projektmenedzser-gyakornok, vagy akár angol nyelvű help desk munkatárs pozíció is várja a jelentkezni vágyó diákokat, akik gyakran hosszú távra is elköteleződnek.

Problémásabb szektorok

Miksó Zoltán, a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet projektvezetője szerint árnyaltabb a helyzet. – 2020. március közepétől május végéig rengeteg cég leállította vagy korlátozta a diákmunkások foglalkoztatását. Nyáron óvatosan visszaindultak a munkák, de közel sem olyan mértékben, mint amilyen a 2019-es év volt. A gyorséttermi láncok átálltak a kiszállításra, és elsősorban a saját dolgozóikat próbálták megtartani. A termelő üzemek negyedannyi létszámot kértek a visszaindulás után, a szórakoztatóipar forgalma (például mozi) lecsökkent, mivel a film­forgalmazók elhalasztották szinte az összes nyár elejére időzített filmet, így nagyon kevés diákot tudtunk foglalkoztatni ebben a szektorban. A gyári, műszakos munkák létszáma nyár közepére visszaállt a „normál” szintre, vagy még nőtt is, elsősorban az élelmiszeripari cégeknél nem volt érezhető negatív létszámváltozás. A diákmunka kínálatcsökkenésével párhuzamosan megnőtt a kereslet az ilyen jellegű munkákra. Amikor a felsőoktatásban és a középiskolákban bevezették az online oktatást, az volt megfigyelhető, hogy lényegesen több diák tudott és akart is dolgozni, ez megkönnyítette a mi helyzetünket. Összességében persze sokkal több negatív hatása volt a pandémiának a diákmunkákra nézve is – emelte ki. A szakember hozzátette, tény, hogy sokkal vonzóbbak az irodai munkák a diákok számára, mint egy két-három műszakos gyári környezet, viszont azzal nem mindig számolnak a fiatalok, hogy az esetek 80 százalékában a cégek irodai munkára hosszú távon keresnek diákokat.

„Minimum fél-egy év az elköteleződés mértéke, és év közben is vállalniuk kell heti több napot, amit nagyon kevesen tudnak összeegyeztetni az oktatással (még az online-nal is).”

– Több partnerünknél is dolgoznak adminisztratív munkát végző diákok pénzügyi, minőségbiztosítási, vevőszolgálati, vagy akár műszaki területen. Az irodai adminisztratív munkáknál jellemzően sokkal jobban figyelembe kell venni a partnercégek igényeit, akár a diákok rugalmassága, akár a partner által elvárt kvalitások tekintetében is. Összességében népszerűbbek az adminisztratív munkák, viszont ritkán találkozik a diákok elképzelése a partnercég elvárásaival – indokolt Miksó Zoltán, hangsúlyozva, egy hétvége is nagy segítséget jelenthet mind a diák, mind a szövetkezetek számára, igaz, a kiskorúak lehetőségei korlátozottak.

Rendszeres visszatérők

– Hajdú-Bihar megyében jellemzően – a zöldség-, gyümölcsfeldolgozó üzemeken kívül – szinte minden partnerünk egész évben vesz igénybe diákmunkásokat, emiatt akár egy-egy hétvégi műszak elvállalása is nagy segítség az iskolaszövetkezeteknek. Sok olyan diákunk van, aki rendszeres visszatérő nyáron, de természetesen vannak olyanok is, akik csak egyetlen nyarat dolgoznak.

„Jellemző, hogy legtöbben csak június és július hónapban vállalnak munkát, van, aki esetleg még augusztusban is dolgozik pár napot. A 18 év alatti diákok kicsit nehezebb helyzetben vannak, mert lényegesen kevesebb a lehetőségük; kevés olyan cég van, aki vállalja a kiskorú diákok foglalkoztatásával járó megkötéseket.”

– A „diáklét” vége igazából két módon érhet véget: lejár a diákigazolvány érvényessége, és utána felnőttként próbál munkát keresni a fiatal, illetve amint lejárt az iskolaszövetkezeti tagsága, akkor a partnercég, ahol dolgozott, munkahelyet kínál számára. Nyilván így a cég is egy olyan embert tud a saját állományába beléptetni, akit már megismert és nagyon sok folyamatra betanított – tette hozzá.

A leendő főállásukat is megtalálhatják a fiatalok

Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) főtitkára a Napló megkeresésére elmondta: a nagyobb városokban található a legtöbb tennivaló, de a kisebb településeken is vannak lehetőségek.

„Természetesen a főváros és a nagyobb megyeszékhelyek foglalkoztatják a legtöbb diákot. Sokan nem csak nyári munkára jelentkeznek, akár egész évben is dolgoznak az adott pozíciókban. Szerencsére megannyi esetben előfordult már, hogy rajtunk keresztül gyakorlatilag a leendő főállását találta meg egy fiatal”

– emelte ki a főtitkár. – Az adminisztratív feladatok nem egyeduralkodóak a diákmunkák világában. Valóban megfigyelhető egy trend az adminisztrációs állások népszerűségének növekedésében, de a fizikai-gyári munkák után szintén nagy maradt az érdeklődés – összegezte Majzik Nándor. Mint hozzátette, a tavaly tavasszal bekövetkezett csökkenés óta növekedés, majd egyfajta stagnálás figyelhető meg országos szinten a diákmunkaerő piacán.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában