Örökségvédelem

2021.06.21. 10:26

A Tóby-pince teljes körű felújítását tervezik

A tormát és a szőlőt szeretnék bemutatni a pincében, egy kiállítóteremben Újlétán.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KOVACS PETER

Ahogyan arról lapunk csaknem egy éve beszámolt, törekvések fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy a megye legnagyobb borospincéjeként ismeretes újlétai Tóby-pincét felkarolják, ezáltal visszanyerhesse eredeti pompáját. Most Szimáné Tóth Erzsébet újlétai polgármester számolt be arról, merre haladt a folyamat az elmúlt időszakban.

– A Tóby-pince ügyében felvettem a kapcsolatot dr. Bihari-Horváth Lászlóval, a Bocskai István Múzeum igazgatójával. A felújításra vonatkozó terveink már megvannak, szeretnénk kialakítani egy kiállítótermet a tormáról és a szőlőről is a 18 kerámiahordót tartalmazó borospincében – mondta lapunknak.

Hozzátette, mivel a szőlőtermesztéssel foglalkozó idősek nemzedéke már kihalt, ezért is gondolták lényegesnek azt, hogy a jelenlegi torma mellett bemutassák a település múltjában termelt ikonikus növényt is.

– Emellett van ott egy épület is, amely régen szálláshely volt, ebből szeretnénk egy gyermekek táboroztatására alkalmas szálláshelyet kialakítani. Az a célunk, hogy mások is lássák a büszkeségünket – hangsúlyozta. Mint elmondta, már most is sokan járnak ki kerékpárral a pincéhez, melyről a legtöbben az internetről szereztek tudomást. – Próbálunk oda rendezvényeket, szalonnasütést és egyéb sportprogramokat is szervezni. Fontosnak tartom, hogy ne csak mi, hanem a gyermekeink is büszkék legyenek örökségünkre – emelte ki.

Jelenleg pályázati kiírásokra vár az önkormányzat, amelyekkel kis léptekben szeretnének haladni a teljes körű felújítás felé.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában