prevenció

2021.06.03. 11:49

A Szenvedélyes juniális nem csak a drogokról szól

Az online térből visszatér a hagyományos keretek közé a Szenvedélyes juniális, mely idén is színes és izgalmas programokkal hívja fel a figyelmet a különböző függőségekre.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ENSZ 1987-ben nyilvánította június 26-át drogellenes világnappá. A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) úgy gondolta, ez a sokkal fontosabb és tágabb terület annál, hogy csak egy napon foglalkozzanak vele, így évekkel ezelőtt elindították a Szenvedélyes juniálist.

Papp Csaba | Fotó: Kiss Annamarie

– Valamikor még a 2000-es évek elején úgy gondolták az akkori vezetők, hogy valamilyen egyeztetési, találkozási lehetőség kell a '89-es fordulat utáni liberalizálódó világban a kábítószer betörésének kezelésére. A probléma megjelent Magyarország területén is, az utóbbi évek azt tanúsítják, hogy mi egy közepesen fertőzött területté váltunk – beszélt az előzményekről Papp Csaba, a Debreceni KEF társadalmi elnöke csütörtök reggel a Debreceni Ifjúsági Házban tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, ez a hónap és maga a KEF sem csak a kábítószerekről szól, inkább a függőségekről, idehaza egyik legnagyobb probléma az alkoholizmus. Papp Csaba arról is beszélt, hogy a juniális programjaiba az iskolákat is bevonják, hiszen a 21. században a függőségek területéletén a számítógépek is komoly problémát jelentenek.

Az idei juniálison 15 esemény, továbbá iskolákba kihelyezett online beszélgetések és könyvbemutatók is lesznek. Június 19-én tartják a Józanság Napját, ahol anonim klubok tagjai beszélnek őszintén a problémákról, de ebben a hónapban adják át a nagyhegyesi Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye új szárnyát is.

Berényi András | Fotó: Kiss Annamarie

Berényi András a Debreceni KEF szakmai elnöke Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek nevezete a Szenvedélyes juniálist. Mint mondta, mindegyik program más-más csoportot igyekszik elérni, de szakmai találkozások is lesznek. Új programelemként jelenik meg az Addikcióról másképp előadássorozat, továbbá lesz színházi előadás és zenés program is. – Egy emlékfát fogunk ültetni a botanikus kertben, ezzel felhívjuk a figyelmet arra, nem szabad elfelednünk, hogy a kábítószer problémában meg lehet betegedni, sőt, vannak olyan embertársaink, akik bele is halnak – fogalmazott Berényi András. Kitért arra is, egy hosszas előkészítő munka előzi meg a juniálist, civil, állami, szociális, egészségügyi és kulturális szervezetek dolgoznak együtt, hiszen a széles társadalmi összefogásra van szükség az addikciós problémák kezeléséhez. – Nincs olyan gyermek, aki ne találkozna ezzel a problémával, hiszen sok családban vannak függőségi gondok – tudatta. A szakmai elnök arra is kitért, miért éppen a fiatalokat igyekeznek megszólítani. Mint mondta, gyakran serdülő korban találkoznak a fiatalok addikciót okozó szerekkel, azonban ilyenkor még a személyiségük nincs kialakulva, így sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy kialakul a függőség.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában