táborok, foglalkozások

2021.06.25. 16:07

A nyári szünetben is számíthatnak Debrecen városára a családok

Nyári gyerekfelügyelettel, Tudástér táborral és ingyenes étkeztetéssel is segíti a szülőket Debrecen városa.

Fotó: Matey István

A nebulók örömére kezdetét vette a vakáció, a szülők nagy része azonban most szembesül a ténnyel, hogy nem tudja megoldani a gyermek elhelyezését, csak a szabadsága terhére. – Különleges évet élünk, az év elején egyes iparágakban sokan kényszerültek arra, hogy kivegyék a szabadságaikat a pandémia, illetve a korlátozások alatt, ezért Debrecen idén is szeretne ezeken a családokon segíteni – szögezte le Széles Diána alpolgármester a témában tartott sajtótájékoztatón a DEMKI Újkerti Közösségi Háza előtti területen, pénteken.

Fotó: Matey István

– Debrecen gondoskodó város, kiemelt figyelmet fordítunk azokra a gyermekekre, akiknek nem adatik meg, hogy a szüleik vigyázzanak rájuk a vakáció idején, ezért ebben az évben is elindítjuk a nyári gyerekfelügyeletet a Karitatív Testülettel és annak partnerszervezeteivel közösen – ismertette az alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kibővített időintervallumban június 28-tól nyolc héten át, egészen augusztus 19-ig biztosítják a nyári ügyeletet. Erre 12 millió forintot fordít majd a város.

Fotó: Matey István

– Már közel kétszázan regisztráltak, de még vannak szabad helyek, jelentkezni online lehet a gyermekvédelmi intézmény honlapján – tudatta Farkas Ágnes, Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének vezetője, aki röviden ismertette a programokat is. A felügyelet alatt igyekeztek minden gyermek érdeklődési körének megfelelő elfoglaltságot megvalósítani, így lesznek kézműves, sport-, tánc- és zenés foglalkozások, de lehetőségük lesz a gyerekeknek rekeszépítésben, falmászásban is összemérni a tudásukat. A felügyeletnek a Debreceni Bocskai István Általános Iskola ad otthont.

Széles Diána ismertetőjében kitért a DEMKI ingyenes táborára is, amelyet az online oktatás alatt hátrányba került gyerekek számára indítottak.

Fotó: Matey István

– A pandémia alatt a nagycsaládosok különösen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen kevés olyan háztartás akadt, ahol négy-öt laptop is kéznél volt az online oktatás idején, így a lemaradás szinte elkerülhetetlen volt – emlékeztetett Halász D. János a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház vezetője, aki ezt követően ismertette az intézmény által a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületéhez köthető családosoknak indított felzárkóztató tábort. A DEMKI Tudástér tábora már egy hete működik az Újkerti Közösségi Házban, ahol kiscsoportos foglalkozásokat szerveztek azoknak a fiataloknak, akik az online oktatásban esetlegesen hátrányba kerültek. Ebben a programban a Magyar Fiatalok Közösségének azon tagjai önkénteskednek, akik a Tanítsunk Magyarországért program mentorai is. A tábor azonban nemcsak a felzárkóztatásról, hanem a kikapcsolódásról is szól, az ott töltött napok egy része napközis táborként üzemel, szórakoztató programokkal.

Széles Diána kiemelte még, hogy a város 2016-óta kiegészíti a Kormány döntését, miszerint egy tál meleg ételt biztosítanak a rászorulóknak a szünidő alatt is, így Debrecenben teljes menüt kaphatnak a gyerekek. – Erre az elmúlt évben 20 millió forintot fordított a város, s bár egyre kevesebben veszik igénybe, mégis fontos hangsúlyozni, mert ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy a gyerekek gondtalanul élvezhessék a nyarat – zárta az alpolgármester.

Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában