helyszíni riport

2021.05.04. 13:49

Volt néhány tréfás feladat a matematika érettségin

Kihasználták a rendelkezésre álló időt, dél előtt néhány perccel jöttek ki az első tanulók a Debreceni Ady Endre Gimnáziumból.

Fotó: Molnár Péter

Az összeborulások közepette a leggyakoribb kérdések ilyenkor: Neked hogy ment? Tudtad? Volt, akinek nem okozott gondot a feladatsor megoldása, szinte borítékolható az ötös, de olyan is akad, akinek az a lényeg, hogy görbüljön.

Vinnai Tamás | Fotó: Molnár Péter

Az egész feladatsort diákbarátnak, korrektnek tartom. Az első részben volt néhány tréfás feladat is, ami azt jelenti, hogy gondolkozni kellett a megoldáson. A második feladatsor is korrekt volt, nem volt benne nagyon nehéz rész, mindenre rá lehetett jönni. Nekem jól sikerült – monda a Naplónak Vinnai Tamás, aki a választható feladatok közül a koordinátageometriát egyből kihúzta. – Úgy érzem 85 százalék felettire írtam meg, remélem így is lesz a végeredmény – tette hozzá bizakodva.

Szilágyi Annának már nem ment olyan jól, de elmondása szerint nem is készült erre a vizsgára annyit, mint amennyit kellett volna. – Korrekt volt a feladatsor, aki tisztességesen tanult, az szerintem könnyen meg tudta oldani, aki pedig nem tanult rendesen, annak a négyjegyű függvénytáblázat nagy segítség volt. Diákbarát volt, örülök, hogy nem raktak bele olyan feladatokat, amelyek kifognak a többségen. A második részben is mindenki talált olyan példát, amit jól meg tud csinálni. Én a kettesre hajtottam, szerintem annál jobb lesz, de nekem ez most annyira nem számít – mondta Anna, aki a felvételihez az emelt szintű történelem és angol érettségi eredményeit viszi majd.

Kovács Boglárka | Fotó: Molnár Péter

Kovács Boglárka az első részt nem érezte nehéznek, ahogy a második rész kötelező feladatait sem. A választhatóak nehezek voltak ahhoz képest, hogy már lassan egy éve nem járunk iskolába. Ott inkább arra mentem, hogy legalább részpontokat szerezzek. A választhatók az előző évekhez képest szerintem nehezebbek voltak – véli Boglárka, aki a felkészüléshez külön tanárhoz is járt. –Természetesen a szaktanár is mindenben segített, de teljesen más, mikor valaki csak rád figyel, nem pedig egy egész osztályra – vallja.

Borsi Erzsébet, a Debreceni Ady Endre Gimnázium matematikatanára a feladatsor értékelése előtt elmondta, ennek az évfolyamnak nagyon nehéz volt felkészülni az érettségire, hiszen a tavalyi évben márciustól online oktatás volt, ebben a tanévben pedig november óta otthon vannak. – Ez megnehezítette a felkészülést, a matematika esetében különösen, mert ez az a tantárgy, amit egyedül nehéz tanulni.

„Hiába próbáltunk magyarázni online, szinte az egész évet úgy dolgoztuk végig, hogy nem tudtuk, mire készüljünk, hogy tervezzünk”

– hangsúlyozta a szaktanár.

Mint mondta, az érettségi után vegyes érzelmek tükröződtek a gyerekek arcán. – Mindenkitől megkérdeztük, hogy érezte, mennyire ment. Volt olyan, aki szerint viszonylag könnyű feladatsor volt, akadt olyan, aki azt mondta, hogy ilyen feladatot még sosem látott. Ez attól függ, ki hogyan tudott otthon, önállóan készülni erre a nehéz vizsgára. Tanárszemmel első körben hasonló nehézségűnek látom ezt a feladatlapot, mint amilyenek a korábbi években voltak – mondta Borsi Erzsébet.

Borsi Erzsébet | Fotó: Molnár Péter

Az érettségi első részében hagyományosan rövid feladatok voltak, ezek az alaptudást mérik, volt többek között statisztika, geometria, logika, százalékszámítás. – A második feladatlap két részből áll, az első részét kötelező minden diáknak megoldania, ezek is általunk gyakorolt feladatok: egyenletrendszer megoldása, geometria. A második részben pedig három választható feladat van, ebből kettőt kell megoldani. Itt már összetett tudás kell, több részből áll a feladat, több pontot is ér. Itt a valószínűségszámítás is előkerült, valamint geometria és gráfok – részletezte. A szaktanár szerint sokszor apróságok, figyelmetlenségek miatt veszítenek értékes pontokat a diákok. – Tipikus hiba, hogy nem ellenőrzik le az egyenlet megoldását, nem helyettesítenek vissza, de előfordul, hogy elszámolnak egy-egy feladatot, ilyen hibákra számítunk most is – mondta Borsi Erzsébet, aki szerint a hosszabb feladatoknál a szövegértésen is elcsúsznak néhányan.

A következő megpróbáltatás a történelemérettségi lesz, holnap reggel 9-kor kezdenek a diákok.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában