ez történt múlt héten

2021.05.17. 08:44

Visszatért az élet az iskolába, megkezdődött a fiatalok oltása, bajnok lett a Loki

Igen mozgalmas hetet tudhatunk magunk mögött, hiszen számtalan fontos és említésre méltó esemény volt a megyében.

Fotó: Napló-archív, MW-arcív

A koronavírus terjedése miatt az iskolásoknak hosszú ideig nélkülözniük kellett mind a tantermi oktatást, mind egymás társaságát, hiszen otthon kellett tanulniuk. A legkisebbeknek alig néhány hétig tartott ez az időszak, ugyanakkor a középiskolások hosszú hónapokig csak az internet adta lehetőségek által haladhattak a tanulmányaikkal. Ez az állapot május 10-én viszont véget ért, ugyanis ekkor térhettek vissza a diákok az iskolapadokba. Az oktatási intézmények a járványügyi előírásoknak megfelelően nyitották meg a kapuikat, többek között a tanulók és az oktatók is csak testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be az épületekbe.

Fotó: Napló-archív

Ennek apropóján természetesen utánajártunk annak, hogy az érintettek hogyan élték meg az újabb iskolakezdést. Az első nap kicsit nehezen indult, a diákoknak láthatóan nem volt egyszerű visszatérni a régi kerékvágásba, de egyértelmű volt: vágytak vissza a megszokott közösségbe, ahol a felmerült nehézségeket is átbeszélhetik majd a tanárokkal, osztálytársakkal.

Az iskolakezdéssel egy napon Papp László polgármester bejelentette, hogy a nyár végén elkezdődik az Ötholdas Pagony átépítése, ami a fejlesztések után a Sziget-kék nevet viseli majd. A munkálatok révén szeretnék elérni azt, hogy a játszóteret ne csak időszakosan, hanem egész évben használni lehessen. Kiderült, hogy a játszótér területe megduplázódik, illetve lesz egy központi épület is kilátótoronnyal, játékházzal, foglalkoztatóval, kávézóval, hogy minden látogatói igényt kielégítsen majd.

Közös ötletelésre, gondolkodásra hívják a debrecenieket „A mi Civaquánk” elnevezéssel meghirdetett ötletpályázat révén – derült ki hétfő délután egy sajtótájékoztató keretein belül. Debrecen városa és a zöld munkacsoport, a Future of Debrecen mozgalom szeretne minél több embert bevonni a kezdeményezésbe, a cél pedig az, hogy olyan vizes élőhelyek, kirándulóhelyek, sportolásra alkalmas terek jöjjenek létre, ahol bárki kikapcsolódhat.

„Olyan fejlesztéseket, változtatásokat hajtottunk végre, amelyek még komfortosabbá teszik a strand használatát” – hangzott el kedd délelőtt a nagyerdei strandfürdő fejlesztéseit bemutató sajtótájékoztatón. Kósa Lajos országgyűlési képviselő az eseményen elmondta, folyamatosan várják a vendégek visszajelzéseit és véleményét, ugyanis a munkálatok egy részét a látogatók véleménye alapján végezték el. A nyitás dátumát május 15-re tűzték ki, a belépés feltétele a védettségi igazolvány és a személyazonosításra alkalmas okmány egyidejű bemutatása. Ugyanakkor a debreceni végzősök örülhetnek, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan idén is kijelölnek majd egy napot, amikor csak az övéké lesz a létesítmény.

Szerdán érkezett a hír, miszerint 2021-ben megtartják a Campus Fesztivált Debrecenben, méghozzá az eredeti időpontban, július 21. és 25. között. Miklósvölgyi Péter főszervező elmondta, idén mind a négy napra csak magyar együttesekkel terveznek, a részletes programot május végén jelenthetik be.

Ugyancsak május 12-én derült ki, hogy korrupcióval gyanúsítanak három rendőrt, akik egy szabálytalan megyei fuvar fölött hunyhattak szemet. Mint azt megírtuk, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a három egyenruhást, mert egy mezőgazdasági vállalkozó kérésére, ellenszolgáltatás fejében nem ellenőrizték a szabálytalanul körbálát szállító teherautóját Hajdú-Bihar megyében.

Debrecen keleti részén is elkezdődött a kerékpárút-építés – jelentette be szerdán Papp László polgármester. Ahogy az a sajtótájékoztatón elhangzott, mintegy 8 kilométer hosszúságú szakasz építése vette kezdetét a keleti városrészben, a Wesselényi utcán. Mint kiderült, a kerékpárút egészen Debrecen turisztikai övezetéig, a Panoráma útig fog tartani, ráadásul a bicikliseknek szánt úthálózat a cívisváros nyugati felén is bővülni fog egy 3,5 kilométer hosszúságú szakasszal.

A szerdai nap igen mozgalmasnak számított, ugyanis ekkor hullott le a lepel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programsorozatáról is. Mint elhangzott, az idei repertoárban nyolc vendégtársulat tíz produkciója, valamint a debreceni teátrum kilenc előadása lesz látható a szabadtéri előadásokon. Az már biztosnak tekinthető, hogy a Csokonai Színház előadásában többek között a Tesztoszteront, a Csárdáskirálynőt és az Óz, a csodák csodája című musical premierjét is láthatja a nagyérdemű. Vendégelőadásokból sem lesz hiány, hiszen érkezik többek között a Madách Színház, a Centrál, a Játékszín, valamint a Nagyváradi Szigligeti Színház is.

A csütörtöki nap legfontosabb híre egyértelműen az volt, hogy megkezdődött a 16 és 18 év közötti fiatalok oltása a Klinikákon, a Kenézy Gyula Campuson és a Bethlen utcai rendelőintézetben. Két oltópontra a Napló fotósa és újságírója is ellátogatott, ahol a vakcinára várakozó fiatalokat és szüleiket kérdezték arról, hogy mi motiválta őket az oltás felvételére. Az indokok különbözőek voltak: a társadalom védelme, a versenysport, a szabadabb élet, valamint a külföldi utazás lehetősége is ösztönözte a fiatalokat arra, hogy oltakozzanak.

Fotó: Napló-archív

Pénteken bejelentették, hogy elkészült a nyírábrányi határátkelőig tartó kerékpárút, így hamarosan biciklivel is át lehet kelni Romániába. A hét utolsó munkanapján felavatták a teljesen megújuló 48-as főúttal párhuzamosan futó, a szentannapusztai lejárótól az országhatárig tartó 3,7 kilométeres kerékpárútszakaszt, valamint a 48-as főút szentannapusztai útcsatlakozása és a nyírábrányi benzinkút közötti közel 3,3 kilométeres részt is forgalomba helyezték. Elhangzott továbbá az is, hogy a 48-as főút felújításának tervezett befejezése egy évet csúszik, azaz 2022. tavaszán adhatják át azt. Ennek oka, hogy a főút és a Panoráma út csomópontjában egy eredetileg nem, hanem csak később tervezett körforgalmat építenek.

A szombati nap több fontos hírt és eseményt tartogatott. Elsősorban beszámoltunk arról, hogy a koronavírus miatt idén is igen nehéz helyzetben vannak a ballagásra készülő diákok, hiszen az ünnepségek megtartásához figyelembe kell venni a mindenkori járványügyi szabályokat. Több általános iskola vezetőjét is megkérdeztük arról, hogy hogyan készülnek, a válaszok azonban igen különbözőek voltak, ugyanis van ahol már megvannak a konkrét tervek, míg máshol csak az ötletelésnél tartanak.

Május 15-én nyitotta meg kapuit a nagyerdei strandfürdő. Az időjárás nem volt túl kegyes a látogatókhoz, hiszen nem volt tipikus strandidő, viszont ennek ellenére is sokan birtokba vették a medencéket. Párok, családok, baráti társaságok és szépkorúak egyaránt akadtak a látogatók között, hiszen nagyon sokan vágytak már arra, hogy végre kikapcsolódhassanak egy kicsit.

A DVSC Schaeffler rajongói számára is nagy lehetett az öröm szombaton, ugyanis a lokis lányok a Magyar Kupa elődöntőjében, egy kiélezett mérkőzésen 28-22 arányban megverték a Kisvárda csapatát, ezáltal pedig bekerültek a vasárnapi döntőbe.

A kéziseknek a fináléban a győri csapattal kellett farkasszemet nézniük, ám végül a 23-29-cel végződő mérkőzés után a győriek szerezték meg a végső győzelmet. Ennek ellenére a debreceni lányok büszkék lehetnek magukra, ugyanis a Magyar Kupa ezüstje miatt biztossá vált az is, hogy a következő szezonban indulhatnak a nemzetközi kupában is.

A hetet pedig szintén egy örömteli dologgal zárhattuk vasárnap este, hiszen az NB I.-be való feljutás mellett bajnoki címet is ünnepelhetett a Loki. A Merkantil Bank Liga utolsó, 38. fordulója előtt a debreceni csapat a tabella első helyéről várhatta a Haladás elleni meccset, amelyre a járványügyi szabályok betartása mellett több ezer szurkoló látogathatott ki a Nagyerdei Stadionba. Egy gólokban gazdag mérkőzés és egy igen változatos, küzdelmekben és örömökben teli NB II.-es szezon után pedig tanúi lehettünk annak, hogy a Loki visszatér az NB I. csapatai közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában