örömkönnyes találkozások

2021.05.12. 17:30

Végre láthatják a szeretteiket az idősotthonok lakói, de szabályok még mindig vannak

Van olyan, aki a nyitás óta mindennap meglátogatja a hozzátartozóját.

Fotó: Molnár Péter

Védettségi igazolvánnyal rendelkezők már látogathatják a szociális intézményben vagy idős­otthonban élő hozzátartozóikat, a hónapokig tartó online kommunikáció után szinte megváltás ez a bentlakóknak. Az április 29-én életbe lépett enyhítés értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkező ellátottak ezentúl el is hagyhatják az intézményt, aki még nem kapta meg az oltást, az 72 órás távollét után negatív gyorsteszttel térhet vissza.

– A látogatók nagy részének már van védettségi igazolványa, de tudunk olyanról is, aki azért adatta be az oltást, mert megtudta, hogy csak így mehet be az otthonba.

„A bentlakóink 95 százaléka már beoltatta magát. Azt vesszük észre, hatásos a védőoltás, mióta megkapták az idősek, még megfázás se nagyon volt az otthonban”

– tudatta a Naplóval Petróczi Szabolcs lelkipásztor, a Bagaméri Református Szeretetotthon vezetője. Hozzátette: – Az idősek örülnek, kijárnak az intézményből. Azt látjuk, hogy ez nagyon jó hatással van rájuk. Jönnek is a hozzátartozók, már május elsején nagyon sok időst meglátogattak – mondta. Az intézményben továbbra is maszkot hordanak mind a bentlakók, mind a dolgozók, érkezéskor pedig továbbra is elengedhetetlen a fertőtlenítés.

Hatalmas öröm ez

A DMJV Városi Szociális Szolgálat Pallagi Úti Idősek Otthonában, valamint a Szávay Gyula Utcai Telephelyén is látogatási rendet alakítottak ki, az általános szabályok mellett többek között kérik a hozzátartozókat, hogy a látogatási idő lehetőség szerint ne haladja meg a 30 percet, amennyiben lehetséges, az udvaron vagy a teraszon találkozzanak.

„Intézményünkben a látogatás lehetőségéhez a szükséges feltételeket előkészítettük, biztosítottuk. Naponta átlagban 40-50 ellátotthoz érkezett hozzátartozó, néhányan a nyitás óta mindennap jönnek, vannak olyanok, akik naponta kétszer is.”

– Érzékelhető volt a több hónap utáni személyes találkozás miatti öröm mind az ellátottak, mind a hozzátartozók esetében. Volt olyan, aki egy éve nem látta szerettét, és örömét, köszönetét fejezte ki, hogy egészségesen láthatta viszont édesanyját – osztotta meg az elmúlt hét tapasztalatait Nagy Lajosné, a DMJV Városi Szociális Szolgálat intézményvezetője. Mint mondta, az ellátottak már a tilalom feloldásáról szóló tájékoztatáskor kifejezték örömüket, bár sok kérdés fogalmazódott meg bennük, ezek elsősorban az intézmény elhagyásának lehetőségére irányultak.

– Többen elmondták, szeretnék családtagjaikat meglátogatni, akár hosszabb időt velük tölteni. Örültek, hogy visszatérhettek korábbi szokásaikhoz, önállóan intézhetik ügyeiket. Volt olyan ellátottunk, aki csak sétálni szeretett volna a városban az általa kedvelt helyeken – fűzte hozzá Nagy Lajosné. Ugyanakkor még vannak olyan ellátottaik, akik még tartanak a fertőzéstől, és óvatosabban kezelik a nyitással kapcsolatos lehetőségeket.

Az elmúlt időszak megterhelő volt mind az otthon lakói, mind a hozzátartozók számára, a személyes találkozás hiányát a mindennapokban érezték az intézményekben. – Igyekeztünk ugyan „pótolni” a családot, valamint több eszköz és módszer is rendelkezésre állt a kapcsolattartás érdekében, de mint ahogyan az egyik ellátott mondta: azt szeretném, ha itt ülne mellettem, és megfoghatnám a kezét. Fontos a személyes érintés, közvetlen beszélgetés. Érezhetően javult a lakóink hangulata az elmúlt napokban – vallja az intézményvezető.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában