óvják a környezetüket

2021.05.14. 19:45

Tovább zöldítik, virágosítják Nádudvart

Nádudvaron kiemelten kezelik a környezettudatos világnapokat és azok mondanivalóját.

Fotó: Marján László

A Föld napján fákat ültettek, május elején száz fecskefészek talál gazdára (egy hét alatt lejegyezték az összeset a lakosok), és a fák mellett virágokat is ültettek május 10-én, a madarak és fák napján.

Nádudvaron a mindenkori városvezetésnek fontos szempont volt a fásítás, virágosítás támogatása. Kiemelt szempont ez Maczik Erika polgármester elképzeléseiben is. Olyannyira, hogy 2020 óta Hegedűs Melinda személyében kertészmérnök irányítja a város közterületeinek zöldítési feladatait. Tőle tudjuk, hogy 2020-ban az Ady téri parkban egy tucat juhar- és kőrisfa vert gyökeret. A Kossuth téri zöld­övezetbe pedig 16 csemete került ebből a fatandemből.

Maczik Erika És Burkovics Lajos fát ültetett a Föld napján | Fotó: Marján László

Több százan az iskolában

A Jókai utcai külterületen található Nádudvari Kommunális Hulladéklerakó Telepen juhar és kőris vegyesen 500 tőnyi mennyiségben, kocsányos tölgyből pedig 240-et ültettek ki. A II. számú horgásztóhoz szintén vegyesen juhart és kőrist ültettek. A művelődési házhoz 16 gömb szivarfa, a Jókai utcán pedig két díszcseresznyefa került újonnan a közterületekre. A Nádudvari Nonprofit Kft. kötelékében dolgozó szakember vezetésével az idén is folytatódott a város fásítása. A cég központi irodájánál két platán és öt ezüsthárs teszi kellemesebbé a kertet. A már az előző évben is telepítés alá eső terület, a II. számú horgásztó kapott egy újabb tucatot a juhar- és a kőrispárosából, lévén nagy területe, amely bőven képes még befogadni újabb facsemetéket. Ennek a szomszédságában lévő gördeszkapályánál ültettek kilenc tövet. A tó környékére a későbbiekben még fűzféléket is fognak ültetni, amelyek az agyagos, vizes területen igen hasznosak a talajvíz megkötésében.

A város bővítette a faiskoláját is: százasával nevelődik a kislevelű hárs, az ezüsthárs és a hegyi juhar, de hatvan darab kocsányos tölgynek is jut hely itt. Mindezekhez ősszel várnak még száz platáncsemetét.

A város parkjaiban és közterületein a közelmúltban muszájból (vihar által kitört, elaggott, balesetveszélyes) kivágott fákat kívánják pótolni az újdonáncokból. Tervben van egy rózsakert megvalósítása is, ahol a virágágyakban megtalálhatóak lesznek majd az évelők és a hagymás növények egyaránt. Az önkormányzati közmunkaprogramban virágokat is nevelnek a fóliasátrakban. Idén összesen 35 ezer 712 tövet neveltek négy héten át. Volt köztük többek között: árvácska, begónia, portula, sétányrózsa és záporvirág is – tudtuk meg Károlyi Alberttől a program helyi irányítójától. Ezeknek a nyári virágoknak a kiültetését is a Nádudvari Nonprofit Kft. végzi, és azt éppen kedden kezdték el a városháza előtt.

Maczik Erika polgármester magánemberként is szívügyének tekinti a természet védelmét. Már gyermekkora óta szívesen szorgoskodik saját kertjükben, így egyértelmű volt számára, hogy ezt a vonalat fogja továbbvinni városvezetőként is. Legutóbb ennek április 22-én, a Föld napján adta tanújelét a közterületen, ahol az önkormányzat településfejlesztési és városgazdálkodási cégének vezetőjével, Burkovics Lajossal ültettek facsemetéket a görpálya mellé.

Marján László

Borítókép: Károlyi Albert és Hegedűs Melinda a minap tartott virágátadáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában