hírmorzsák

2021.05.11. 07:03

Számos fejlesztést valósítanak meg a megye településein

Hajdúdorog, Hajdúsámson, Nádudvar, Nyíracsád, Nyírmártonfalva és Téglás legfrissebb híreit gyűjtöttük egy csokorba.

Fotó: Miska Andrea

Faültetéssel ünnepelték Hajdúsámsonban a madarakat és a fákat

A Madarak és fák napja alkalmából az önkormányzat tovább folytatta az ősszel elkezdett fásítást. Ez alkalommal a Csokonai utca bevezető szakaszán és a Szatmári utcán ültettek el facsemetéket. Az ültetés a későbbiekben is folytatódik majd.

Fotó: Dandé Melinda

Újra látogatják Nyíracsád könyvtárát

A május eleji nyitás után, ha bizonyos védekező szabályok betartásával is, de újra látogatható a település könyvtára. Varga Józsefné könyvtárvezető az intézmény közösségi oldalán tájékoztatta az olvasókat a nyitásról, akik már az első napokban szinte egymásnak adták a kilincset.

Bővíteni kell Nyírmártonfalva óvodáját

Filemon Mihály polgármester örömmel számolt be a Naplónak arról, hogy a korábbi népességcsökkenés után az elmúlt évben 31 gyermek született a településen, ami nagyon ígéretes a falu népességmegtartó ereje szempontjából. A polgármester szerint ez olyan mértékű emelkedés, hogy tervbe vette az önkormányzat az óvoda és a bölcsőde bővítését is. Már csak pályázati támogatásra várnak.

Tégláson már a hétvégén elkezdődött a madarak és fák napjára hangolódás

A ligetes, fás sportközpont teljes területén szorgosan keresgélték kicsik és a nagyok a térség madarait ábrázoló elrejtett képeket, így ismerkedhettek a madarak nevével, kinézetével, a város környékének változatos madárvilágával. Az eredményes gyűjtők körében állatparkba szóló családi belépő talált gazdára. Az „Ölelj meg egy fát” felhívás nyomán pedig izgalmas képek kerültek ki a közösségi oldalakra. A Bárczay Anna Városi Óvodában a madarak és fák napján madárcsicsergés fogadta az érkezőket. Délelőtt a Hortobágyi Madárkórház munkatársa, Varga László tartott bemutatót Csipke nevű egerészölyvvel a kezén.

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

Leginkább a reptetés nyűgözte le a gyerekeket, de azt is megtudhatták, hogy milyen dínó-vonást őriz a madár, és látván, hogyan kapja el éles csőrével a húst, egész életükre megtanulhatták, hogy ez a madár ragadózó. A bemutató során szemügyre lehetett venni a kis öthetes füles baglyot is, őt kizárólag hordozható ketrecében. Az óvoda épületében pedig minden szinten, az aulában és a csoportszobák előtt az újrahasznosítás jegyében készült alkotásokból nyílt kiállítás, számtalan módon mutatva be a madarak és fák világát, amit a gyerekek a szüleikkel otthonaikban közösen készítettek. Végül a „Mondok neked egy mesét” sorozatban Gábor Edina, felső tagozatos tanulótól hallgathatták meg Cinege Miki történetét.

Fecskebarát lett Nádudvar

Száz fecskefészek kerül madárbarát otthonokba a településen. A város önkormányzata kísérleti jelleggel vásárolta meg a fecskefészkeket és az úgynevezett fecskepelenkákat, amelyeket ingyenesen bocsátja két-három darabonként – mivel a fecskék csoportosan fészkelnek – a madárbarát lakosok számára, hogy minél több fecske találjon otthonra településük területén. Saját táblát is terveztek, amelyeket szintén megkapnak a fészket kihelyezők.

Térfigyelő kamerák Hajdúdorog biztonságáért

Egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően bővül a térfigyelő kamerarendszer a hajdúsági kisvárosban. A Tisztítsuk meg az országot! programban a szakemberek a település öt utcájában helyezik el a nagyfelbontású kamerákat. Az érintett helyszínek között van a Balogh Sándor utca és környéke, valamint a strandfürdő előtti terület is.

Fotó: Miska Andrea

A tíz darab 360 fokos térfigyelő kamera telepítése május végén fejeződik be.

Segítség a hátrányban lévő dorogiaknak

Közösségi kert, sportudvar, és bérlakás kialakítására is sor kerül a napokban elkezdődött, pályázati forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően. A Petőfi Sándor utcai épületek egyikéből az önkormányzat közösségi-szociális épületet, a másikból lakóépületet kíván kialakítani.

Fotó: Miska Andrea

A telekhatáron lévő épületből bérlakás lesz, továbbá elkészül egy többfunkciós helyiség is, amely oktatási, nevelési, szocializációs funkciókkal működik majd a jövőben – tájékoztatta a Naplót Horváth Zoltán polgármester. A másik, négyzetes alaprajzú épületet teljesen átalakítják, itt a szociális funkciók kapnak helyet, fürdési és mosási lehetőséggel. Ez a komfort nélküli lakókörnyezetben élőknek jelent majd hathatós segítséget. A pályázati forrásból az ingatlan három oldalról történő körbekerítése is megtörténik, míg az udvaron sportpálya, játszótér, és kondieszközök is helyet kapnak – tette hozzá.

Dandé Melinda, Kedves Zilahi Enikő, Kerekes-Bíró Éva, Marján László, Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában