Fotókkal

2021.05.25. 08:01

Robotkutyát simogathattak a gyerekek az Agórában

Robotokkal és egyéb informatikai vívmányokkal ismerkedhettek a gyerekek.

Fotó: Kiss Annamarie

Pepper, a humanoid robot fogadta a DigITér látogatóit szombat délután, de nem ő az egyetlen szerethető robot a digitális élményközpontban. A modern technológiákat bemutató központ tavaly márciusban nyitotta meg kapuit az Agórában, ahol előzetes regisztráció után díjmentesen biztosítanak programokat a gyerekek számára. Keddtől péntekig iskolás csoportokat fogadnak és szakköri foglalkozásokat tartanak, a szombat azonban a családoké. A hosszú hétvége első napján mi is ellátogattunk a DigITérbe, ahol a digitális világ eszközeivel, az informatika vívmányaival ismerkedtek a gyerekek és szüleik.

Az első állomáson 3D nyomtatók kápráztatták el a látogatókat, rendre záporoztak a kérdések, míg a gép dolgozott. Ezt követően egy okosotthonba léphettünk be, az itt lévő eszközök a biztonságot, az energiatakarékosságot, a kényelmet szolgálják, no és persze a szórakozást. – Van két Sony Aibo robotkutyánk is, ők nem házőrzői, hanem a szórakoztató része az okosotthonunknak. Próbálunk egy komplex képet adni arról, hogy egy központi irányítórendszer segítségével hogyan tudjuk a lakás különböző részeit, elektromos berendezéseit üzemeltetni, illetve milyen információkat gyűjthetünk be ezeknek az érzékelőknek a segítségével – beszélt az okosotthon sajátosságairól Éles Anikó, a ­DigITér vezető oktatója.

Nagy kedvencek

Jack, a robotkutya igen népszerűnek bizonyult, hiszen nem mindennapi élmény megsimogatni egy ilyen négylábút. Aibo hálásan fogadta a simogatást, csóválta farkát, de hallhattuk azt is, hogy bizony, a robotkutya is tud ugatni. A harmadik állomáson a robotkarokat mutatják be, melyek a köztudat szerint leginkább a gyártás területén használatosak, de manapság már egyre szélesebb körben alkalmazzák ezeket az eszközöket például az orvostudományban is. A kiállítótérben van többek között két szumórobot, amelyek egymással megküzdve tartanak látványos bemutatót az érdeklődők számára. Éles Anikó elmondta, nagy kedvenc a Rubik-kocka-kirakó robot, de Pepper is minden alkalommal nagy sikert arat.

KD

Borítókép: A gyerekek élvezettel ismerkedtek Jackkel és Aibóval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában