Ismét lehet szórakozni

2021.05.24. 08:00

Öröm a színházban, a strandon és az utcán: felpezsdült az élet Debrecenben

Kinyitottak az intézmények, a vártnál több a látogató a mozikban és a színházakban is.

20210515 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Megnyílt az Aquaticum Debrecen Strandfürdő.

Fotó: Matey István

Ahogy folyamatosan nő a beoltottak száma, egyre inkább térhetünk vissza a megszokott életünkhöz. Ezt az is elősegíti, hogy az enyhítések értelmében mind több szórakoztató intézmény nyithatja meg kapuit, egyelőre a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók előtt. A debreceni állatkert például három hete látogatható. Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetője elmondta, már az első, nyitó hétvége tapasztalata is azt mutatta, hogy fegyelmezettek a vendégek. – Bár a látogatói létszámunk mindig függött az időjárástól, ahogy egyre többen szerzik meg a védettségi igazolványt, látszik, hogy egyre inkább nő a forgalmunk is – fogalmazott.

Az Apolló mozi „néződömpingje” azonban még várat magára. – Azt mondanám, hogy a vártnál többen jöttek nézők, de számuk még nagyságrendekkel elmarad az általános forgalmunktól – tájékoztatott Fe­jér Tamás, a mozi vezetője. – Nagyon várjuk a híresebb filmeket, reményeink szerint ezek visszacsábítják az embereket.

„Már látszik a fény az alagút végén”

– fogalmazott.

Nagy roham

Az előbbi intézményekkel ellentétben a színházat szinte megrohamozták a nézők az előadásokért. – A szabadtéri, illetve „járványkompatibilis” színdarabjaink javarészt telt házzal futottak – mondta a Naplónak Vajland Judit, a Csokonai Színház sajtóreferense. Hozzátette, számoltak azzal, hogy eleinte tartózkodni fognak az emberek a hasonló jellegű programoktól, de a tények rácáfoltak erre.

Úgy tűnik, az emberek fürdőzni is szívesen mennek. Az elmúlt napokban nem volt épp strandidő, ennek ellenére is napi 50-100 vendéget fogadott az Aquaticum Debrecen. Fazekas Lajos ügyvezetőtől megtudtuk, jelenleg a fedett rész a népszerűbb, naponta több százan keresik fel a belső medencéket.

Menyhárd László, Szűcs Emese és gyermekük, Iván | Fotó: Kiss Annamarie

A Hajdú-bihari Napló a debreceni járókelőket is megkérdezte, a mindennapokban mennyire érzik az enyhítéseket. – Minimálisan kezd már érződni a lazulás, de mi korábban is ugyanúgy kimerészkedtünk az utcára, ahogy azt most is tesszük – fogalmazott Menyhárd László. – Azt látjuk, hogy az egyre jobb időnek köszönhetően egyre többen vannak kint – fogalmazott párja, Szűcs Emese.

A lányok örülnek, hogy lesz alkalmuk megünnepelni az érettségit | Fotó: Kiss Annamarie

Három fiatal lány épp az érettségijükről lépett ki megkönnyebbülten, mikor megszólítottuk őket. Mindannyian elmondták, örülnek az enyhítéseknek, mivel így meg tudják ünnepelni a vizsgáik végét. Terdik Bianka a szórakozóhelyeken is szívesen időzik. – Azt hittem, csak páran lesznek, de sokan voltak, amit egyébként nem bántam, mert már hiányzott ez az érzés – osztotta meg. – Engem is boldoggá tesz, hogy sok emberrel találkozom, mert nagyon rosszul voltam a magánytól – csatlakozott a beszélgetéshez Varga Sára. – Eddig ha találkozni akartunk, akkor autókázni mentünk vagy sétálni, még a mínusz fokokban is. Végre van ennek jobb módja – hangsúlyozta Arany Alma.

Katona Sándor | Fotó: Kiss Annamarie

Éppen biológiaérettségi előtt kaptuk el Katona Sándort a debreceni főtéren. – Sok helyre, fesztiválokra is megyünk majd a barátaimmal a tervek szerint – mondta a Tóth Árpád Gimnázium frissen végzett diákja. – Elég hosszasan tervezzük pótolni az elmúlt év kiesett időszakát – tette hozzá nevetve.

Több mint 800 vendég

A megyeszékhely intézményei mellett a Napló a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatóját, Kircsi Lajost is megkérdezte a fürdőkomplexum forgalmáról. – A május elsejei nyitásunk napján több mint 800-an vették igénybe szolgáltatásainkat. Szerencsénk volt, mert az első napokban az időjárás is kedvezően alakult – fogalmazott. Hozzátette, számukra már maga a nyitás lehetősége is felülmúlta a várakozásokat, hiszen korábban olyan híreket hallottak, miszerint csak pünkösdkor térhet vissza hozzájuk az élet.

– Fokozatosan növekszik a forgalmunk. A gyógykúrát igénylő vendégeink száma már meghaladja 2019 azonos időszakának forgalma felét. Úgy tűnik, a tavalyi évhez hasonlóan ez a piacunk épül vissza leggyorsabban – tájékoztatott Kircsi Lajos.

Debreczeni-Kondás Eszter

Borítókép: Családok is élvezték a strandok nyitásának első napjait. Sokan kilátogattak a debreceni fedett fürdőbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában