Katasztrófáknál mentenek

2021.05.08. 13:32

Oktatófilmet fogattak a DEKOM-osok Hajdúszoboszlón

A speciális mentés és taktikai medicina alapjai tantárgyhoz fogják felhasználni.

DEKOM gyakorlat Hajdúszoboszlón

Forrás: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Mivel a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja (DEKOM) a járványhelyzet miatt személyesen nem találkozhat a hallgatókkal, így gyakorlati oktatást sem tarthat, ezért az oktatók filmet készítettek a gyakorlat egyes elemeiből, és azokat a hallgatók megnézhetik az oktatási portálon.

A filmkészítés a polgárivédelem hajdúszoboszlói kiképző bázisán volt szombat délelőtt.

Késmárky András (Fotó: Kovács Péter)

– Mindent bemutatunk, ami kapcsolódik a korábbi bevetéseinkhez, legyen az haiti földrengés, vagy éppen legutóbb Bejrutban. Szimuláljuk az egészségügyi ellátást, az orvosi ellátást. Mivel a taktikai medicina alapjait is oktatjuk, kiegészítjük a mentési gyakorlatba beépített biztonságtechnikai és személyvédelmi résszel – mondta Késmárky András, a DEKOM vezetője.

Akár egy földrengés után

Rom alá szorult sérült mentése, műszaki segítségnyújtás és újraélesztés. Ezek is szerepeltek a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja (DEKOM) tagjai által készített oktatófilmben, amelyet szombaton délelőtt vettek fel a hajdúszoboszlói polgárivédelmi bázison. A film a speciális mentést, illetve a taktikai medicina alapjait tanuló orvostanhallgatók gyakorlati képzését szolgálja.

Fotó: Kovács Péter

Magyarországot képviselik

– Ők már vizsgáztak egy dolgozattal, amit csoportosan kell, illetve kellett elkészíteniük, és oktatási anyagként kapcsolódik hozzá a most elkészített film – válaszolta a Napló kérdésére Késmárky András, a DEKOM vezetője, majd azzal folytatta, hogy aki az ők kétféléves képzésük tananyagát elsajátítja, az amellett, hogy kredit pontot kap, jogosultságot szerez a különleges mentőcsoporthoz történő csatlakozáshoz is. – A gyakorlati foglalkozásainkat fix időpontban, május 8-a környékén, és leginkább itt, a polgárivédelmi bázison szoktuk tartani, hiszen a környezet az eleve adott, tehát nem kell akár többnapos munkával kiépítenünk nekünk megfelelő pályákat, hanem itt már készen megkapjuk mindazt, amit akár egy földrengés sújtotta övezetben, vagy akár egy robbanást követően tapasztalunk, megtalálunk. A különleges mentést olyan szinten csináljuk, hogy most már a Külgazdasági és Külügyminisztériummal megkötött szerződés alapján Magyarország hivatalos orvoscsoportjaként diplomáciai formában minket delegálnak. Amennyiben egy országban katasztrófa történik, és Magyarország orvoscsoportot akar küldeni, akkor azok mi leszünk.

Fotó: Kovács Péter

– Az oktatásunkra mindig full kapacitáson van a jelentkezés, limitáljuk a hallgatóink számát. 100-120 hallgató szokott általában jelentkezni. Mindig arra készülünk, hogy személyesen fogunk velük találkozni. A két félévben most a pandémia miatt nem találkozhattunk. A gyakorlaton körülbelül 60-80 hallgató van. Kétnapos szokott lenni ez a képzésünk, ám most, hogy az oktatófilmet készítjük, azt egy napba sűrítjük bele – beszélt a képzésükről Késmárky András.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában