Megállapodás

2021.05.13. 16:50

Oktatási együttműködésről egyeztettek a Debreceni Egyetemen

A kazah nagykövet járt az intézményben.

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem és kazahsztáni felsőoktatási intézmények közötti oktatási és kutatási együttműködésekről, valamint a Debreceni Egyetemen tanuló kazah hallgatók létszámának növeléséről egyeztetett Kazahsztán magyarországi nagykövete és kísérete egyetemi vezetőkkel csütörtökön az intézményben – olvasható a hirek.unideb.hu-n.

Abdrasov Zsanibek nagykövetet, Myrzakhanov Yedil elsőtitkárt és Abpassov Kuanysh másodtitkárt Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta. A Főépület megtekintését követően a rektorhelyettes röviden ismertette a Debreceni Egyetem képzési és kutatási profilját, kiemelve az intézmény nemzetközi népszerűségét. – Jelenleg 123 kazahsztáni hallgatója van a Debreceni Egyetemnek, a legtöbben, 43-an a Műszaki Karon tanulnak, ezt követi a Természettudományi és Technológiai Kar 39 diákkal, valamint az Általános Orvostudományi Kar 14 hallgatóval, ezek mellett kisebb létszámban több karon is vannak kazah hallgatók. Reményeink szerint az együttműködésnek köszönhetően tovább bővülhet ez a létszám – hangsúlyozta Pintér Ákos rektorhelyettes.

Abdrasov Zsanibek nagykövet kiemelte, hogy az elmúlt években főként a gazdaságtudomány, valamint a műszaki tudományok terén működött együtt a két ország felsőoktatása, most szeretnék ezt kiterjeszteni az orvos- és egészségtudomány, gyógyszeripar, valamint a turizmus területére, ezek a szektorok ugyanis dinamikusan fejlődnek Kazahsztánban.

A nagykövet elismerően szólt a Debreceni Egyetem képzéseiről és kutatásáról, amelyek hozzájárulnak a magyar felsőoktatási intézmények népszerűségéhez Kazahsztánban. Kitért rá, hogy évente mintegy ezer hallgató pályázik az országból a Stipendium Hungaricum ösztöndíj 250 helyére, így mindenképpen szeretnék növelni a kazah diákok létszámát a Debreceni Egyetemen.

A tervek szerint iparági képzési és kutatási megállapodásokkal folytatódhat az együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában