késik a befejezés

2021.05.07. 07:30

Mindennél fontosabb a 48-as főút biztonságossága

Az új igényként érkezett körforgalom tervezése miatt csúszik a befejezés.

A 48-as főút felújítása

Fotó: Kovács Péter

Egy évvel később, 2021. március 31-e helyett 2022 tavaszán fejeződik be a 48-as főút korszerűsítése. A felújítás, burkolatmegerősítés, -szélesítés és biztonságosabbá tétel a Debrecent a nyírábrányi határral összekötő, 26,5 kilométer hosszúságú főút teljes egészét lefedi. A befejezés késésének oka egy körforgalom építése a főút és a Panoráma út találkozásában.

A Napló kérdéseire válaszolva a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től (NIF) megtudtuk a körforgalom építésének előzményeit, illetve részleteit. Eszerint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2020 májusában kelt közútkezelői hozzájárulásában feltételként írta elő, hogy a kerékpárosok balesetmentes közlekedésének, a csomóponton történő átvezetésének biztosítása érdekében, a 48. számú főút Panoráma úti csomópontja esetében az építési engedélyben szereplő osztályozós csomópont helyett kizárólag a körforgalommal történő kialakítást tartja megfelelőnek. A NIF a körforgalom kialakításának igényét a Közlekedési Hatóságnál felülvizsgáltatta, majd a vizsgálat lezárását követően a vállalkozó részére elrendelte a Panoráma úti csomópontban a körforgalom tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzését.

A körforgalom kialakításához, annak geometriai jellegéből adódóan, nagyobb területre van szükség, mint amekkora az eredeti műszaki tartalomban szereplő osztályozós csomópontban szerepelt.

Azaz további területek megszerzése vált szükségessé, ugyanakkor a körforgalom megvalósíthatóságához elengedhetetlenné vált Debrecen város rendezési tervének módosítása is. Az engedélyezési tervek időközben elkészültek, jelenleg a hatósági engedélyezési eljárásnál tartanak, valamint ezzel párhuzamosan folyamatban van Debrecen rendezési tervének a módosítása is.

A forgalom időleges korlátozása mellett szakaszosan több ponton zajlik jelenleg is a főút építése, illetve a főút környezetében a szükséges közművek kiváltása.

A szervizutakat is újítják

A hátralévő munkákat tervezetten 2022 tavaszáig el kell végezni. A projekt megvalósításával 26,5 kilométer hosszúságban történik meg a meglévő 2x1 sávos útszakaszon a 11,5 tonnás burkolatmegerősítés és -szélesítés, párhuzamos szervizutak építésével, az érintett közművek kiváltásával, védelembe helyezésével.

A korszerűsített, illetve megerősített útszakasz burkolatszélessége 7,5 méter lesz. A baleseti gócoknál megtörténik a szintbeli csomópontok korszerűsítése.

A szervizutak megépítésével jelentősen csökken a 48. számú főút és a mellék­utak csatlakozásainak, ezzel együtt a baleseti pontoknak a száma.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában