Fontos szerepe van

2021.05.31. 15:55

Megújul a Hortobágyi Nemzeti Park egyik legféltettebb kincse

Az Ohati-erdő komoly hatással van az élővilágra.

Forrás: hnp.hu

A park egyik féltett kincse az Ohati-erdő. Ez a maradvány sziki tölgyes egyike azon kevés – világszerte talán tíznél kevesebb – ilyen erdőtársulásnak, ahol az erdős sztyepp jelleg szikes talajadottságok hatásának kitéve van jelen. Ez természetesen jelentős hatást gyakorol az élővilágra – írja a hnp.hu.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a múlt héten több osztály dolgozóinak aktív közreműködésével, közösen végzett tevékenység során kezdte meg azoknak a lékeknek a kocsányos tölgy csemetékkel történő felújítását, amelyek az erdőszerkezet átalakításában játszanak majd jelentős szerepet.

Fotó: hnp.hu

A korábbi évtizedek üzemszerű erdőgazdálkodását a természetvédelmi célokhoz igazítva igyekszik a természetvédelem a fafaj- és a korösszetétel változtatásával, a ligetes szerkezet kialakításával, az idegenhonos növényfajok háttérbe szorításával minél inkább a helyben jellemző, természetes erdőképhez hasonlító erdő felújulásában segítő kezet nyújtani.

A sziki tölgyesből származó makkszaporító anyagból a csemetét a Tiszakürti Arborétumban állították elő, így a park igazgatósága bízik benne, hogy a növények genomikai karaktere az adott élőhely-típushoz alkalmazkodott. Az elegyfásítás a lékekben már korábban megtörtént, a tölgy pótlása és következetes ápolása pedig most kezdődött. A földlabdás növények beültetése a kedvező májusi időjárási feltételek mellett adott.

Bízunk benne, hogy a június is legalább olyan csapadékos lesz, mint a május, így a növények az új helyükön már ebben a vegetációs periódusban megerősödhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában