Érettségi – felkészültek, amire csak lehet

2021.05.03. 07:36

Ma magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról a tanulók

Megyénkben 6 ezer 209-en jelentkeztek érettségi vizsgára, melyet 57 telephelyen rendeznek meg – közölte a Naplóval az Oktatási Hivatal.

Debrecen, 2020. mjus 5. Dikok a matematika rsbeli rettsgi vizsgn a debreceni Fazekas Mihly Gimnziumban 2020. mjus 5-n. Matematikbl kzpszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en rettsgiznek. A koronavrus-jrvny miatt a tantermekben legalbb msfl mteres tvolsg betartsval legfeljebb tz vizsgz tartzkodhat, valamennyi vizsgznak maszkot, a tanroknak kesztyt is biztostanak. MTI/Czegldi Zsolt

Fotó: illusztráció / MTI / Czeglédi Zsolt

A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott gimnáziumokban 1035 diák kezdi meg az érettségit hétfőn. Idén 280 tanuló tesz előrehozott érettségi vizsgát – mondta el lapunknak Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató.

Pappné Gyulai
Katalin | Fotó: Kiss Annamarie

Arra is kitért, a jelenleg hatályban lévő járványügyi előírásoknak megfelelően, az óvintézkedések legmagasabb fokú betartásával készülnek az intézmények az érettségi vizsgák megszervezésére. – A Debreceni Tankerületi Központ és az általa fenntartott minden köznevelési intézmény már korábban elkészítette a saját protokollját, amely garantálja a diákok biztonságos, zökkenőmentes vizsgázását. Az iskolába a tanulók testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be, a folyosókon a távolságtartás biztosításával közlekedhetnek. Egy teremben 10 fő tartózkodhat, valamint a nap folyamán betartják az intézményi intézkedési tervben meghatározott szabályokat, emellett a technikai dolgozók folyamatosan gondoskodnak a helyiségek takarításáról és fertőtlenítéséről – hangsúlyozta Pappné Gyulai Katalin.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja korábban elmondta, a centrum 11 intézményében mintegy ezer tanuló tesz érettségi vizsgákat, ők azonban még egy évet maradnak a szakképző intézményekben, hiszen ők még a kifutó szakgimnáziumi rendszerben tanulnak.

Ha a határon túlról érkeznek

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának és Diákotthonának igazgatója szerint egy jól előkészített érettségi időszak előtt állunk.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett | Fotó: Matey István

– A tavalyi év tapasztalatai nagyon sokat segítettek, van már egy kialakult rutin, amit ebben az évben továbbviszünk. Ami nehézséget okoz, az a kollégista, elsősorban a határon túli diákok fogadása, hiszen még mindig megvannak azok az előírások, amelyeknek meg kell felelni: két negatív PCR-teszt szükséges az érkezésüket követően, illetve amennyiben ezek nincsenek meg, karanténba kell helyezni őket – tudatta az intézményvezető. Mint mondta, erre idejében felkészültek, minden tájékoztatást megadtak a tanulóknak. Akik nem rendelkeztek negatív teszttel, azokat korábban beengedték a kollégiumba, ők felügyelet alatt vannak.

Hittan és testnevelés

– Az iskola fertőtlenítése már a múlt héten megkezdődött, minden tantermet és eszközt fertőtlenítettek, beszereztük a szükséges fertőtlenítőszereket, amelyeket kihelyezünk majd a portához, ahol a segítő kollégák fogják a tanulókat beengedni lázmérés és kézfertőtlenítés után. Összesen 9 tanteremben helyezzük el a 90 érettségiző diákunkat. Minden kötelező előírásnak igyekszünk megfelelni, amit a jogszabályok és a miniszteri rendelkezések előírnak – szögezte le. Ugyan a legtöbb tantárgy esetén elmaradnak a szóbeli vizsgák, azonban vannak kivételek. A református középiskolában a hittan és a testnevelés tantárgyak miatt több diáknak lesz szóbeli érettségije is. – Összesen négy bizottságunk lesz, három végzős osztályunk van, illetve van 62 tanulónk, akik előrehozott érettségi vizsgát tesznek. A végzős osztályok esetében mind a három bizottságnál vannak diákok, akik szóbeli vizsgát fognak tenni, hittanból összesen 17 tanuló érettségizik, testnevelésből pedig két érettségizőnk lesz – részletezte Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett. Mint mondta, a diákok többsége valahol érezte, hogy nem lesz szóbeli vizsga, ezért nem érte váratlanul őket az a döntés, melynek értelmében többségében nem tartják meg a szóbeli vizsgákat.

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tantermeit már a múlt héten elkezdték fertőtleníteni | Fotó: Molnár Péter

Kilenctől

Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd. Országszerte ma magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren adnak számot tudásukról. Kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Szerdán a történelem-, másnap az angol-, pénteken pedig a németvizsga következik majd.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában