oktatás

2021.05.13. 12:12

Közel ezer diákot tud felvenni a DSZC

A Debreceni Regionális Független Vizsgaközpont munkájáról és az érettségi utáni szakképzés lehetőségeiről számoltak be egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Szakképzési Centrum szervezeti egységeként, 2020. július 1-jén jött létre a Debreceni Regionális Független Vizsgaközpont, a szakképzés új rendszerének egyik fontos elemeként. A jövőben a diákok az oktatást követően nem az iskolában, hanem független, akkreditált vizsgaközpontokban tesznek vizsgát. Kovács István, a vizsgaközpont vezetője eddigi munkájukról számolt be csütörtök reggel a DSZC Fokos utcai intézményében. Mint mondta, eddigi tevékenységük kevésbé volt látványos, hiszen szabályzatokat alkottak meg eddig, készültek az akkreditációra, de már munkatársakat is kerestek.

„A vizsgáztatás személyi és tárgyi feltételeit kell biztosítanunk. A vizsgabizottsági tagok jelentkezésére már írtunk ki pályázatokat, valamint szakértőknek kell elkészítenie a vizsgafeladatokat, így őket is kerestünk már. Rengeteg jelentkezés érkezett, az értékelés folyamatos”

– tudatta Kovács István, aki felhívta a figyelmet, továbbra is lehet jelentkezni. Jelenleg 178 fő vizsgabizottsági tag, 45 fő jegyző, valamint 118 fő feladatfejlesztő szakértő szerepel a névjegyzékünkben. Kitért arra is, a vizsgák egy része a szakképző intézményekben történik majd, valamint számos külső partnerrel is kötnek együttműködést a helyszínek vonatkozásában. – Már 250 szakmára vonatkozóan rendelkezünk együttműködési megállapodással – jelentette ki Kovács István. Ahhoz, hogy a vizsgaközpont megkezdhesse működését, az akkreditációs eljárásának sikeresen kell zárulnia, ez jelenleg folyamatban van.

Fotó: Kiss Annamarie

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja a továbbiakban az érettségi utáni szakképzés lehetőségeiről számolt be. A Debreceni Szakképzési Centrum közel 1000 helyre hirdet felvételt szeptemberi kezdéssel azok számára, akik érettségi vizsgát tettek, és szakmát szeretnének tanulni, vagy már elsajátítottak egy szakmát, de szeretnének még egyet. – Mintegy ezer tanulónak 14 ágazatban, 40 szakmában, 11 intézményben hirdetünk meg szakmatanulási lehetőséget. Debrecenben olyan gazdasági környezet van, ahol a munkalehetőségek terén nagyon sok lehetősége van a fiataloknak. A nagyvállalatok tömegével keresik a gépészeket, informatikusokat, elektronikai szakembereket, a kis- és középvállalkozások keresik a szakmával rendelkező szakembereket – hangsúlyozta a kancellár.

A jelentkezési határidő június 30., a pótjelentkezés pedig augusztus 27. és szeptember 15. között adható be.

Tirpák Zsolt ismertette, két képzési formát hirdetnek, egyrészt a technikusi szintű, másrészt a szakképző iskolai szakmákat. – A technikusi szintű szakmákból 36-ot hirdetünk meg a fiatalok számára, ezek kétéves képzések, az első félévben ágazati alapoktatás van, a további félévekben pedig szakmai oktatás zajlik. Mindenki, aki a képzésben részt vesz, ösztöndíjban részesül, az első félévben állami ösztöndíjban, ezt követően, ha a duális környezetbe kerül, lehetősége van arra, hogy munkabért kapjon – szögezte le. A technikusvégzettség a felsőoktatásban is nagy előnyt jelent, hiszen az adott területen már tapasztalatokat szerezhet, valamint a felvételi eljárásban pluszpontokat ér a szakmai bizonyítvány.

Fotó: Kiss Annamarie

Tirpák Zsolt a szakképző szintű képzésekről is beszélt, itt azokat várják, akik már rendelkeznek egy szakmával, a kétéves képzésnél nem feltétel az érettségi megléte. Hangsúlyozta, nem kell hosszú felvételi folyamatra számítani, továbbá folyamatos jelentkezés és felvétel van. – A technikusképzéseknél leginkább azok az ágazatok kerülnek középpontba, melyek a város gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak, így a gépipari, vegyipari, informatikai, elektronikai, pénzügy-számviteli, turisztikai szakok igen nagy létszámban vesznek fel diákokat, ahogyan az építőipar is – húzta alá a kancellár.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában