Még fűteni kellett

2021.05.27. 12:01

Hűvös volt az áprilisi hónap is

Fáztak a debreceniek, több hő fogyott a fűtési időszakban.

20210518 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Esős zsáner.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

– A 2020. szeptember 15. – 2021. május 15. közötti fűtési időszak átlagos külső hőmérséklete 1 Celsius-fokkal alacsonyabb volt az azt megelőző fűtési időszakéhoz képest, ami többlet fűtési hőfelhasználást eredményezett. Növekvő hatással volt a lakossági fűtési hőfelhasználásra a pandémiával összefüggően elterjedt otthoni munkavégzés is, mivel napközben több lakást kellett fűteni. A nem lakossági felhasználóknál kismértékű hőfelhasználás-csökkenést tapasztaltunk, mely arra enged következtetni, hogy az otthoni munkavégzés nem volt teljes körű.

„Összességében a különböző hatások eredményeként az előző fűtési időszakhoz képest 5 százalékkal több hőenergia fogyott”

– tudatta érdeklődésünkre Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási és műszaki igazgatója. Azt is hozzátette, hogy a fűtési időszakon belül az áprilisi hónap időjárása 2,6 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az előző évinél, és 39 százalékkal több hőenergia fogyott.

Még májusban is

– Ennek az a magyarázata, hogy a tartósan hűvös időjárás miatt a hónap második felében csak kevesen állíttatták le a fűtést. Május első két hetében a fűtésleállítások száma fokozatosan nőtt.

Május 16-án minden felhasználónál leállítottuk a fűtést, hiszen eddig tartott a fűtési időszak.

Ezt követően csak akkor indítjuk be ismét a fűtést, ha azt a felhasználói közösség képviselői társaságunknál megrendelik, és az a távhőrendszer-karbantartási és -felújítási munkáinkat nem akadályozza – részletezte Kovács Zsolt. Válaszadásának napján, május 18-án két felhasználói közösség kérte a fűtés ismételt beindítását. Rákérdeztünk a lakossági felhasználók fizetési hátralékára is; a szolgáltatási és műszaki igazgató azt közölte, eddig alacsonyabb a tavalyi hasonló időszakéhoz képest, de pontos képet ennek alakulásáról csak az elszámolási időszakot követően, nyár végén fognak látni.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában