örömteli pillanatok

2021.05.27. 16:35

Újra robog, döcög a Zsuzsi vonat

Hosszú kényszerpihenő után a 139 éves erdei kisvasút csütörtökön ismét megnyitotta kapuit.

Fotó: Molnár Péter

– A Zsuzsi vonat Debrecen valódi kuriózuma, ezért az elmúlt másfél esztendőben, amíg nem zakatolhatott a síneken, a kormány támogatásával több mint 770 millió forintból fiatalíthattuk meg az „öreg hölgyet” – tájékoztatta a kisvasút megnyitásának szemtanúit csütörtökön dr. Papp László, Debrecen cívisváros polgármestere. Kiemelte, nemcsak három mozdonyt, hanem a pályaszakaszt is sikerült megújítani, több mint 7 kilométer hosszan, és mostantól a város erdős részei ismét megtelhetnek a kiránduló, természetbarát polgárokkal.

Nemes cél

A Zsuzsi vonat első útján az utasok nem tétlenkedtek: dr. Papp László Polgármester, Tasó László országgyűlési képviselő, Kacsó Dániel, az Aktív Magyarország sajtófőnöke, Balázs Ákos, Debrecen zöld ügyekért felelős alpolgármestere és a város sportolói, illetve a jelenlévők együtt tisztították meg a 17 kilométeres, jórészt erdei pálya környezetét: felszámolták illegális hulladékot.

„A pandémia behúzta a féket, de most újra elindulhatunk – szó szerint és átvitt értelemben is.”

– Végre ismét összegyűlhetünk és egy nemes célért tehetünk együtt: tisztábbá tehetjük Debrecent – hangzottak el Tasó László szavai. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormány kiemelt hangsúlyt fektet az olyan, látszólag apró értékek megújítására, mint a debreceni erdei vasút, hiszen a Zsuzsi generációk óta működik, értéke örök, és a felnövekvő nemzedékek sem fogják elhanyagolni mindazt, amit képvisel. Hozzátette, szeretnék az „öreg hölgyet” beintegrálni Debrecen közlekedési véráramába, hogy elérhetőbbé váljon minden utazni vágyó számára.

Kacsó Dániel, az Aktív Magyarország sajtófőnöke a jelenlévőket arra emlékeztette, a 2017-ben elindult kisvasút rekonstrukciós programnak a Zsuzsi Erdei Vasút az egyik „zászlós hajója”, amely végre újra szállíthatja utasait. Külön öröm, hogy nemes célt szolgálhatott az első útja, az illegális hulladékot a Tisztítsuk meg az országot projekt részeként számolták fel vonat utasai. – Aki pedig a természetbe robog majd a Zsuzsival, törekedjen arra, hogy csak egy dolgot hagyjon maga mögött az erdőben: a lábnyomát – tette hozzá.

Segítettek a sportolók

A Faraktár utcai felüljáró alatt Balázs Ákos debreceni alpolgármesternek a DVSC kézilabdázói: Elke Karsten és Ann-Catrhrin Giegerich, valamint az utánpótlásban sportoló fiatalok segítettek összeszedni a szemetet. Rajtuk kívül a DLA labdarúgói is szorgosan tisztították a környéket, valamint a kedvet érző vendégek. A zöld ügyekért felelős alpolgármester egy táblát is kihelyezett, mely egy illegális szemétlerakóra hívja fel a figyelmet.

Fotó: Molnár Péter

Míg robogott a kisvasút, Balázs Ákos a HAON-nak elmondta, hogy szerinte nincs Future of Debrecen a Zsuzsi Erdei Vasút nélkül, éppen ezért csatlakoznak az általuk elindított mozgalomhoz, vagy ha úgy tetszik, folytatják a tavaszi nagytakarítást. – Elindítjuk a „Cselekvő június” programot, és egy játékra invitálunk mindenkit. Arra kérnénk a családokat, de igazából mindenkit, hogy ha kirándulnak, szedjék össze a szemetet, csináljanak erről egy szelfit és küldjék el a Future of Debrecen Facebook-oldalára. Mi pedig július 1-jén kisorsolunk négy páros belépőt a debreceni strandra – mondta el a zöld ügyekért felelős alpolgármester. Balázs Ákos végül kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy újra összefogtak a kézilabdázók és a labdarúgók egy jó ügyért.

A Napló újságírója a mozdonyból is megcsodálhatta a tájat | Fotó: Palánki István

Két állomás között Varsányi Nóra, a DVSC egykori kiváló kézilabdázója a következőket mondta az eseményről:

– Örülök, hogy kivehetjük a részünket egy ilyen rendezvényből. Szeretnénk példát mutatni a városnak, és tenni egy igazán fontos és jó ügyért.

Nóra azt is elmondta végül, hogy amit csak tud, ő is megtesz a környezetvédelem érdekében: szelektíven gyűjti a szemetet és még a lebomló hulladékot sem dobja el sehol.

Végéhez ért a Zsuzsi erdei kisvasút első útja az újranyitás után. A szemétszedést követően Hármashegyalján virágot ültettek a fiatalok, majd egy vacsorával látta őket vendégül a Future of Debrecen.

Fotó: Palánki István

Debrecen, innentől irány a Zsuzsi vonat, újra rendelkezésünkre áll az „Öreg Hölgy”!

BD, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában