komplex kérdés

2021.05.31. 17:30

Hajléktalanok a Jerikó utcánál: szemléletváltásra lenne szükség az utcai koordinátor szerint

A lakosság helyben juttatott adománya állandósítja a hajléktalanok jelenlétet egy-egy területen.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Megnehezíti a hajléktalanokat támogató szociális szakemberek tevékenységét a lakosság kettős hozzáállása

– erről beszélt lapunknak Vanyó Anikó, a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. utcai koordinátora.

A téma aktualitását egy közösségi oldalon közzétett bejegyzés adta. Az elmúlt időszakban több debreceni állampolgár emelte fel a hangját a legnagyobb közösségi médiafelületen, amiért a debreceni Jerikó utca környékén a hajléktalanok gyakorlatilag kiszorították a parkokból a lakóközösséget. A témával kapcsolatban meglehetősen megosztó véleményeket közöltek a hozzászólók.

– Amennyiben a rendőr jogsértést tapasztal, minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket. Továbbá lehetőség van a szociális szolgáltató szervezetek értesítésére – erről tájékoztatta lapunkat a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Senki nem kényszerítheti

Utánajártunk, hogy miért választanak egy adott városrészt a fedél nélkül élők.

Amint megtudtuk, a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. szociális szakemberei rendszeresen látogatják a szóban forgó területen tartózkodó ügyfeleiket, de a szervezet munkatársainak nincs joga ahhoz, hogy az adott helyszínről belegyezésük nélkül szállítsák el az embereket.

Vanyó Anikó | Fotó: Napló-archív

– Nem rendelkezünk hatósági jogkörrel. Ahhoz, hogy hatni tudjunk egy-egy utcán élő ügyfelünkre, míg végül elfogadják az intézményi elhelyezést, esetenként hónapok, akár évek állhatatos munkájára van szükség. A Covid-19 megnehezítette a munkánkat, hiszen a veszélyhelyzetben a már évek óta jól működő protokollt nem tudtuk alkalmazni. A segítséget elfogadó hajléktalan embert nem helyezhettük el az intézményeinkben negatív teszt nélkül. Őket a Dobozi utcán működő izolációs konténerben különítettük el a lappangási időszak leteltéig, amelyet a krízisidőszakban esetenként életmentés céljából is használtunk a zsúfoltság miatt – mondta Vanyó Anikó.

Ezért nem állnak tovább

Kiemelte, hogy azok a hajléktalan emberek, akik a Jerikó utca környékén több helyben lakót zavarnak rendszeres jelenlétükkel, korábban hosszú ideig tartózkodtak a Dobozi utcai Szociális és Egészségügyi Központban, de idővel onnan önszántukból távoztak.

„Akár hosszabb távon is elhelyezést nyerhetnének az átmeneti szálláson, de ha nem akarnak élni a lehetőséggel, nem kényszeríthetjük őket. Ezeket az ügyfeleket a szolgálatunk név szerint ismeri, és tudjuk, hogy nappal rendszerint a már említett városrészben időznek. Ennek az az oka, hogy a lakóközösség egy része élelemmel látja el őket”

– tette hozzá.

Az utcai koordinátor elmondta azt is, hogy az utóbbi években úgy tapasztalják, sokan a krízisidőszakban – többek között az egészségi állapotuk rohamos romlása miatt – veszik igénybe az éjjeli menedékhelyeket. Ez a lehetőség nem csak a téli időszakban él, mégis, ahogy az időjárási viszonyok megengedik, tömegével hagyják el az intézményt a fedél nélkül élők. – Sokan közülük nehezen, vagy egyáltalán nem képesek másokhoz alkalmazkodni, valamint alkoholfüggőségük is szerepet játszik az intézmény elhagyásában. De emellett további motivációt jelentenek számukra a koldulással, kéregetéssel szerezhető bevételek. A legtöbb hajléktalan embernek nincs rendszeres jövedelme. Addig, amíg a koldulóknak a járókelők pénzt adnak, a helyzet nem fog változni. Akár több mint tizenötezer forintot is összegyűjtenek egy nap alatt Debrecenben a kéregetők, és amíg ezt az összeget megkapják, addig nem motiválja őket az, hogy igénybe vegyék szolgáltatásainkat.

„Szemléletváltásra lenne szükség a témát illetően, ezért nyomatékosan kérnek minden segíteni vágyót, hogy gondolják át, milyen következményekkel jár a segítségnyújtás. A Debreceni Karitatív Testület tagintézményein keresztül az adomány biztosan célba ér”

– hangsúlyozta.

Oltakoztak

Vanyó Anikó arról is beszélt lapunknak, hogy a vírus elleni védekezés sikeresen zajlik a ReFoMix intézményeiben. A koronavírus elleni oltást is sokan – munkatársak és ügyfelek egyaránt – megkapták már. Mint mondta, korábban az intézményi szintű oltások zajlottak, jelenleg pedig dr. Deményi Zsolt, a hajléktalanok és szociálisan rászorulók háziorvosa gondoskodik az oltakozni vágyók ellátásáról. Hozzátette továbbá, hogy mostanra egyre több fedél nélküli ember fogadja el az intézményi elhelyezést, ez pedig minden szempontból eredménynek számít.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában