megindokolták a döntést

2021.05.15. 07:30

Felújították a parkolókat a debreceni sportcsarnoknál, behajtani viszont nem lehet

A DVSC azt mondja, a játékosaik, munkatársaik autója is kárát látta a tömegrendezvények idején menetrendszerű tumultusoknak.

Fotó: BDR

Keserédes szembesülés a Hódosnál: május elejére rendbe hozták a hepehupás parkolókat a csarnok hátuljánál, de nagy többségüket azon melegében el is választották a közforgalomtól.

Miért bosszantó ez?

Mert a Hódosban és a Főnixben tartott sportesemények, koncertek és más tömegrendezvények idején egyébként is rendkívül szűkösek a parkolók, a gépkocsik ilyenkor össze-vissza állnak, beleértve a füves területeket, és nehézkes közlekedni a talpalatnyi üres helyek levadászása érdekében fel-alá cirkáló autósoktól. De rosszul eshet a dolog a Hódosba hobbisportolásra érkezőknek és egyébként mindenkinek, aki hozzászokott ahhoz, hogy a csarnok mögött „szabad a pálya”.

Fotó: BDR

Az ő értetlenségüket fokozza, hogy ezen a területen – ha éppen nem zajlott nagyobb esemény a Hódosban vagy a Főnixben – mindig volt szabad hely, és most is ez a helyzet, csak már nem lehet behajtani a leengedett sorompók miatt.

Az ominózus parkolókat bruttó 47 millió forintból újították fel a DVSC Kézilabda Akadémia pénzéből, amelyet pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsátott az utánpótlásműhely rendelkezésére. Nyolcvan várakozóhely jött létre, amelyből csak 12 került a sorompón kívülre, azaz ennyi használható mindenki által. A többi, ahogy mondani szokás: coki!

Tizenkét hellyel kell „gazdálkodni”

A DVSC-t megkeresve (a kézilabdaklubról beszélünk) kiderült, hogy ők sincsenek érvek híján. A parkoló – nem mellékesen – magánterület, a Hódos Imre Sportcsarnokhoz tartozik.

Fotó: BDR

– Nem szerettük volna, ha a parkoló a felújítás után újra „gépkocsitárolóvá” változik. Rendszeresen előfordult, hogy – nem csak a környékbeliek – hetekre, hónapokra otthagyták gépjárműveiket (köztük lakóbuszokat, utánfutókat). Megesett, hogy rendezvények előtt, amikor a biztonsági szolgálat megkezdte a parkoló zárását, félház volt a területen, így a résztvevők számára sem maradt elég hely. Kiemelt biztonsági fokozatú mérkőzések idején a rendőrség előírja a rendezőknek, hogy a parkoló egy részét fenn kell tartani a vendégcsapat és szurkolói részre. Ennek a feltételnek a magánterületen tartósan parkoló járművek miatt komoly nehézségek árán tudtunk eleget tenni – reagáltak, amikor lezárás indokait forszíroztuk.

Kérdésünkre elmondták: a sorompón belüli várakozóhelyeket a DVSC Kézilabda Kft. dolgozói (játékosok, szakmai stáb, vezetők, a csarnoküzemeltetés dolgozói) használhatják, míg a rendezvények idején ez kiegészül az egyéb résztvevőkkel, vendégekkel.

Abban sem érdemes reménykedni, hogy a „főnixes” tömegesemények idejére megnyitják a saját parkolójukat.

– A Főnix Csarnok rendezvényei idején a Hódosnál sokszor alakult ki komoly közlekedési káosz, előfordult, hogy a rendőrség segítségét kellett igénybe venni. További problémát okozott, hogy Főnix-rendezvények idején a mérkőzésről hazatérő csapatbusz nem tudta megközelíteni a parkolót, a felszerelést több száz méterről kellett bevinni. Ha a Főnixben rendezvény zajlott, az sem volt egyedi eset, hogy a mérkőzésről hazatérő játékosok, stábtagok járművét meghúzták a szabálytalanul parkoló autók vagy a játékosaink nem tudtak elindulni a szabálytalanul parkoló gépkocsik miatt – magyarázták az álláspontjukat. Megjegyezték: a saját beruházásuk során a rendszámfelismerő sorompókon kívül eső 12 parkolóhelyet is felújították az egységes kép érdekében.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában