segítik a vámospércsieket

2021.05.11. 19:01

Fejlődik a gyermekétkeztetés színvonala, bővül a támogatások köre

Az önkormányzat munkát és jövedelmet biztosít minden, elhelyezkedni nem tudó lakosnak.

Iskolai napköziskonyha

Fotó: Kovács Péter

Kiterjedt, több tekintetben egyedi megoldásokat sem nélkülöző szociális ellátórendszert hozott létre és működtet a kisváros települési önkormányzata. A cél, hogy akinek az élethelyzete úgy kívánja, ne maradjon segítség nélkül. Ugyanakkor fontos szempont, hogy a vámospércsiek az életük különböző területein is igénybe vehessék a támogatásokat.

Emelt összegű támogatások

Ménes Andrea polgármestertől megtudtuk: a szociális ellátásokra 2021-ben 45 millió forintot jegyzett költségvetésében a város önkormányzata. Az előre nem látható működési kiadások fedezetére és/vagy az elmaradt bevételek pótlására 73 millió forint működési tartalékot képezett a településvezetés. A helyi közfeladatok ellátásában és a város térségi szerepe szempontjából is jelentős önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (Vámospércs-Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Nkft. – járóbeteg-szakellátás, Vámospércsi Humánszolgáltató Nkft. – orvosi ellátás, orvosi ügyelet, védőnői szolgálat, Vámosvíz Kft. – nem közműves szennyvízszállítás), valamint a helyi civil szervezetek (sport, kultúra, hitélet) munkáját ebben az évben is támogatásokkal kívánják segíteni.

„A gyermekétkeztetés színvonalának növelése érdekében minden évben fejlesztjük, bővítjük az Élelmezési Intézmény főzőkonyhájának és tálalókonyháinak eszközeit, berendezéseit, felszereléseit.”

– Az önkormányzat 2021-ben is, a közfoglalkoztatási programokban, munkát és jövedelmet biztosít minden olyan lakosnak, aki az elsődleges munkaerőpiacon átmenetileg nem tud elhelyezkedni. A közfoglalkoztatási programokban évente átlagosan 100-150 fő vesz részt rövidebb, hosszabb ideig. A minél szélesebb körű helyi gondoskodás jegyében az önkormányzat képviselő-testülete a múlt évben egy teljesen új települési támogatás rendeletet alkotott, amellyel a cél az, hogy a településen élő embereket minden rendkívüli vagy nagyobb kiadással járó élethelyzetben támogatni tudják.

„A korábbi évekhez képest emelt összegű lakhatási támogatáson, gyógyszertámogatáson, rendkívüli és temetési támogatáson felül új támogatásokat is bevezettünk, köztük a kelengye-, a pénzbeli tüzelő-, a bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdési támogatást, de segítséget kaphatnak a 60. életévüket betöltött személyek is.”

– A felsőfokú tanulmányaikat folytató hallgatók támogatása, a Bursa ösztöndíjprogram mellett továbbra is folytatjuk a középiskolások tanulmányi ösztöndíjprogramját.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában