Folytatódik a bébibumm

2021.05.24. 10:16

Emufiókák cseperednek a Debreceni Állatkertben

Az apróságok 8 hét tojásban töltött idő után keltek ki.

Fotó: Debreceni Állatkert

A Debreceni Állatkertben hosszú évek óta nem volt emuszaporulat. A három apróság május 2-án látott napvilágot, nemük egyelőre ismeretlen és még jó ideig élvezik a kiköltésüket is végző apjuk gondoskodását. Szépen növekednek, egyre nagyobb önállósággal fedezik fel vadregényes kifutójukat, ahol a teljes családot megtekinthetik a látogatók – tájékoztatta portálunkat Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója.

Fotó: Debreceni Állatkert

Az Ausztrália nagy részén őshonos emu (Dromaius novaehollandiae) 150-190 cm-es magasságával és 30-60 kg-os testtömegével ma Földünk második legnagyobb termetű madara. Szervezete jól alkalmazkodott a száraz sztyeppéken és cserjés vidékeken való élethez, így szükség esetén több napot is kibír víz nélkül. Zöld növényi részeket, gyümölcsöket és ízeltlábúakat egyaránt elfogyaszt, táplálékának megőrlése érdekében pedig kisebb köveket is lenyel. Bár rendszerint sétálva közlekedik, futás közben akár az 50 km/órás sebességet is elérheti. Párban vagy csoportosan él, a költés és az utódnevelés azonban a kakasok kizárólagos feladata. A fiókákat apjuk védelme mellett három hónapos korukig csíkos rejtőszínük is segíti a túlélésben. E robusztus futómadár az ausztrál élővilág egyik legikonikusabb képviselőjeként a kontinensország címerén is szerepel.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-nemzetkozi-fajmegorzesi-programban-vesz-reszt-a-debreceni-allatkert-5278375/

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/gondozoi-nevelik-teodoziat-a-debreceni-allatkert-legkisebb-zaszlosfarku-kolobuszat-5249224/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában