régóta várt fejlesztés

2021.05.14. 17:26

Elkészült a nyírábrányi határátkelőig tartó kerékpárút, tovább zajlik a 48-as főút felújítása

A 48. számú főút felújításával párhuzamosan, a meglévő szentannapusztai útcsatlakozásig tartó kerékpárúthoz kapcsolódva 3,7 kilométeres kerékpárutat alakítottak ki Vámospércs és Nyírábrány között.

Fotó: NIF Zrt.

A teljesen megújuló 48-as főúttal párhuzamosan futó, a szentannapusztai lejárótól az országhatárig tartó 3,7 kilométeres kerékpárútszakaszt avatta fel Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója, Ménes Andrea, Vámospércs, valamint Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere pénteken. A kerékpárút a 48-as főút szentannapusztai útcsatlakozása és a nyírábrányi benzinkút közötti közel 3,3 kilométeres részét forgalomba is helyezték. A Nyírábrány Határ utca után az országhatárig tartó mintegy 400 méteres kerékpárút-szakasz is elkészült ugyan, de azt csak akkor helyezik forgalomba, amikor a két kerékpárút-szakasz között, a főút felújítási munkáihoz kapcsolódva, azzal párhuzamosan megépül a kerékpározásra alkalmas szervizút.

Kerékpárral Romániába

A bicikliút építésével és a főút korszerűsítésével kapcsolatban Tasó László emlékeztetett arra, hogy a munkálatok előkészítésében, tervezésében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkáraként közreműködött. A 2016. január 18-i kormánydöntés és azt követő áprilisi elrendelés az előzménye a 2018-ban forrás-hozzárendeléssel elkezdődött beruházásnak. – A mai szakasz átadásával Vámospércs és Nyírábrány között egybefüggő lett kerékpárút, ami biztonságosabbá teszi a munkába járó-, és a közkedvelt szabadidős tevékenységet végző kerékpárosok közlekedését. Reméljük, rövidesen Debrecen felől folytatódik Haláp irányába az Európai Kerékpárúthálózat, az EuroVelo továbbépítése Vámospércs felé. Középtávú céljaink között valósulhat meg az átadott 3,7 kilométert is tartalmazó Debrecen-Vámospércs-Nyírábrány közötti, összesen 29 kilométeres kerékpárút Nyíracsádon keresztül Nyíradonyig tartó további 24 kilométeres szakaszának kiépítése. Ez a már meglévő, Hajdúsámsonon keresztül Debrecenbe érkező 26 kilométeres szakasszal együtt megteremti a Gúthi erdő körüli kerékpározás lehetőségét – beszélt a következő időszak terveiről is a politikus.

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere hangsúlyozta, hogy már nagyon régóta várták a 48-as főút felújítását. – Számunkra ez azért fontos, mert a környező települések közül Vámospércs az egyetlen város, és a városias életmód nagyban összefügg például a kerékpárút-fejlesztéssel is.

– A 48-as főút felújítása mellett nagy öröm mindenki számára, hogy községünket egy új kerékpárút köti össze a szomszédos Vámospérccsel – ezt már Nagy Lajos, Nyírábrány polgármester mondta köszöntő beszédében. – A kerékpárúttal létrejött a modern, kerékpáros átkelés lehetősége a Nyírábrányi Közúti Határátkelőhelyen a Patiumban lévő Érmihályfalvára, így a Romániába kerékpárral utazók, túrázók hamarabb juthatnak át a határ túloldalára. A főút nagy forgalmú, a bicikliúttal csökken a balesetveszély.

„Főként a nyári időszakban a kerékpárút jelentősége felértékelődik a turisztika, a szabadidő, az egészséges életmód tekintetében is.”

Pántya József mindehhez hozzátette, hogy a kerékpárút utolsó 400 méteres része megteremti a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvai határnál. Ehhez kacsolódóan a határátkelő területén megépült kerékpárúton, a kerékpárút teljes szélességében, az ellenőrzés vonalában egy acél, biztonsági zárral ellátott kaput, két térfigyelő kamerát és egy jelzőberendezést helyeztek el. Az országhatártól megközelítőleg 200 méterre pedig kerékpáros pihenő helyet alakítottak ki.

Még tart a főút felújítása

A kerékpárút átadáson természetesen szóba került a 48-as főút felújításának jelenlegi helyzete is. Elhangzott, hogy a beruházás ez év tavaszára tervezett befejezése egy évet csúszik, azaz, 2022. tavaszán adhatják át a főutat. Ennek oka, hogy a főút és a Panoráma út csomópontjában egy eredetileg nem, hanem csak később tervezett körforgalmat építenek.

Jelenleg is folyik a főút átépítése. Az útkoronán kívüli munkavégzés mellett négy szakaszon folyik a kivitelezés: szervizút- és padkaépítés, árokrendezés, buszöböl védőréteg készítés, valamint aszfalt kötőréteg kialakítás van folyamatban. Ezeken a helyeken félpályás útlezárásra kell számítaniuk a közlekedőknek. A forgalomirányítás a felbontott szakaszokon ideiglenes forgalomirányító lámpával történik. Az egyes szakaszokon különböző készültségi fokokon áll a kivitelezés. A továbbiakban is szakaszosan folytatódik a felújítási munka.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában