Működik, csak nem úgy

2021.05.07. 12:21

Átmenetileg más szerepet szántak a berettyóújfalui börtönkórháznak

Egyelőre civil betegek ellátására használják a berettyóújfalui Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központot (BVEK) – tájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztálya.

A börtönkórházban egyelőre civil betegeket látnak el, a fogvatartottakat továbbra is az intézet telephelyén gyógyítják (a kép illusztráció, nem a cikkben szereplő helyszínen készült) | Fotó: MW-archív

Fotó: Dunántúli

Kérdéseinkre válaszolva közölték: a beruházás az előzetes terveknek megfelelően határidőre elkészült, 2020. november elsején a BVEK létrejöttével egy időben birtokba vették az épületet. Beszerezték továbbá az intézmény feladatainak ellátáshoz szükséges orvosi eszközöket és egyéb technikai berendezéseket is.

A börtönkórházban azonban jelenleg még nem kezelnek fogvatartottakat, a koronavírus-járvány miatt az épületet ideiglenesen a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház használja civil betegek ellátására. A fogvatartottakat egyelőre továbbra is az intézet tököli telephelyén gyógyítják – írják. A börtönkórházba 209 álláshelyet hirdettek meg, és eddig 181 dolgozót vettek fel, az üres pozíciók feltöltése pedig folyamatos. A munkatársak 98 százaléka helyi lakos, illetve Berettyóújfalu vonzáskörzetében vagy Hajdú-Bihar megyében él. A BVOP honlapján jelenleg is elérhetők azok a hirdetések, amelyekben a berettyóújfalui munkalehetőségekre hívják fel a figyelmet. E szerint szakápolót, biztonsági felügyelőt és körletfelügyelőt keresnek. A leendő munkavállalóknak a fizetés mellett cafeteriát, lakhatási, szociális és utazási támogatást is biztosítanak.

A börtönkórházban egyelőre civil betegeket látnak el, a fogvatartottakat továbbra is az intézet telephelyén gyógyítják (a kép illusztráció, nem a cikkben szereplő helyszínen készült) | Fotó: MW-archív

Arra a kérdésünkre, hogy mikortól működhet az intézmény valóban börtönkórházként, konkrét választ nem kaptunk. Mint írják, ez a járványhelyzet alakulásától függ, és az operatív törzs által meghatározott ütemterv szerint történik majd. A fogvatartottak egészségügyi ellátásában a BVEK dolgozói mellett a Gróf Tisza István Kórházzal kötött együttműködési megállapodás alapján az ottani szakemberek is részt vesznek majd – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszban. A háromszintes, 6800 négyzetméter összterületű központ a Gróf Tisza István Kórház mellett egy csaknem 8700 négyzetméteres ingatlanon épült meg. Korszerű technikai eszközökkel szerelték fel, így az egészségügyi intézményben 21. századi körülmények között gyógyíthatják majd a betegeket. A kórházban 194 fogvatartottat tudnak egyszerre elhelyezni. A 9,2 milliárd forintos beruházás másfél év alatt készült el.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában