bíznak a bővülésben

2021.05.04. 13:02

A halápi óvodát is érinti a vízvezeték-hálózat jelenlegi fejlesztése

Második üteméhez érkezett az a 2018-ban megkezdett beruházás, melynek célja a Debrecen 2030 program részeként Haláp-Nagycsere vezetékes ivóvíz-hálózatának kiépítése.

Fotó: Matey István

A munkálatok ebben a fázisban tíz helyi lakoson kívül többek között a városrészben működő óvodát és egyben közösségi házat is érintik. A részletekről dr. Pósán László országgyűlési képviselő, Kovács István önkormányzati képviselő és a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke, Berekméri Dalma beszélt kedd délelőtt a helyi vasútállomás mellett. Mint elhangzott, a második ütem munkálatai május végén fejeződnek be, és a hálózat kiépítése után remélhetően több debreceni család vállalkozik majd arra, hogy Halápra költözzön.

Fotó: Matey István

Pósán László először emlékeztetett: 2018-ban született meg az a kormánydöntés, ami a Debrecen 2030 fejlesztési terveihez kapcsolódva forrásokat biztosított a halápi és nagycserei térség vezetékes ivóvíz-ellátásának kiépítésére. A politikus szerint laikus szemmel is jól látható, hogy a Debrecentől nagycsere elég tekintélyes távolságra fekszik a közműkiépítés szempontjából.

„Nem véletlen, hogy ezen a területen nagyon sokáig szakmai viták folytak a jó megoldásról: törpevízművet telepítsenek vagy rácsatlakozzanak a városi rendszerre”

– jegyezte meg Pósán László. Szó volt arról is, hogy már sok, ritkán beépített területen is jelen van ugyan a vezetékes hálózat, de a legfontosabb, hogy a helyi közösségi ház, mely egyben óvoda is, május végétől szintén rá tud csatlakozni a vezetékes hálózatra. Az országgyűlési képviselő kiemelte: ez a fejlesztés várhatóan Halápot azon családok számára is vonzóvá teszi majd, akik Debrecennél jóval kedvezőbb áron szeretnének építkezni.

Fotó: Matey István

Lakóhelyként is vonzóbb lesz

Kovács István felidézte, hogy az óvoda vízellátásának korszerűsítését már tavaly kérték a helybéliek, hiszen az intézmény csaknem egy kilométerre található a sűrűn lakott területtől, ahol az első fázisban folyt a fejlesztés. – Most hét új rákötés kiépítése történik meg, így Halápon egyre többen ihatnak egészséges ivóvizet – összegzett a politikus.

Fotó: Matey István

A beruházás összesen 560 millió forintos keretből valósul meg, s hogy a helyieknek mit jelent ez a fejlesztés, Berekméri Dalma mondta el. – A fejlesztés megkezdése óta már több fiatal család is beköltözött Halápra, és egyre többen érdeklődnek a városrész felől – kezdte a szakember. A Napló kérdésére az egyesületi elnök tudatta azt is, hogy az első körben, melyet tavaly fejeztek be, több mint száznyolcvan családhoz kötötték be a jó minőségű vizet. Hatvan üres területen is van már jó vízellátás, ezeken a telkeken remélhetően nemsokára a házak is elkészülnek, de már most várják a vevőket. – A jelenlegi fázisban csaknem tíz család, összesen pedig több mint 230 városrészi lakos élvezheti majd a friss ivóvizet Haláp-Nagycserén – jegyezte meg végül Berekméri Dalma.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában