Kikeltek és már tipegnek

2021.04.12. 14:20

Vigyázzunk az apró úszóhártyásokra!

Eljött az időszak, amikor a közutak környékén feltűnnek a vadliba családok.

Fotó: madarpark.hu

A környéken elsősorban nyári ludak lephetik meg az autósokat – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">figyelmeztet Facebook-oldalán a Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány.

Libamama és libapapa terelgetik a már járóképes kislibáikat. Miközben a legmegfelelőbb legelőt keresik, néha-néha átkelnek az úttesten. A fiókák követik a szüleiket, de időnként lemaradnak vagy elkóborolnak. Mivel még nem félnek az embertől, a szüleikkel ellentétben nem bújnak el, amikor megközelítik őket. Ha megáll egy jármű a közelükben, az utasok pedig kiszállnak hogy szemügyre vegyék őket, a magányos kislibák így árvának tűnhetnek. Természetesen előfordulhat, hogy valóban azok. A hortobágyi madármentők azonban arra kérik az érintetteket, hogy mielőtt beteljesítik segítő szándékukat, alaposan győződjenek meg róla, hogy a kis madaraknak valóban szükségük van a beavatkozára. – Nekik is jobb a természetben, a saját családjukkal felnőni! – hangsúlyozzák.

Egy láthatóan sérült egyed egyértelműen mentésre szorul. Azonban ha egészségesnek tűnik, érdemes szétnézni a környéken, hátha a közelben vannak a szülők. Ez utóbbi esetben közelebb terelhetjük a fiókákat a felnőtt madarakhoz. Szülői jelenlét híján a legközelebbi mentőhelyhez érdemes fordulni, ahol gondját viselhetik a magára maradt kislibának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában