fotók

2021.04.15. 14:35

Vetőmagokkal segítik kárpátaljai társaikat a hajdú-bihari gazdák

Különleges adomány érkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) tavaly átadott, ebesi logisztikai központjába.

Fotó: Matey István

A raktárban zsákszámra sorakoztak a különféle vetőmagok, melyeket hamarosan Kárpátaljára szállítanak. Oláh István, az MRSZ kuratóriumi elnöke elmondta, régóta együttműködnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetével, mely a megyei gazdákat megszólítva ismét a jó ügy mellé állt.

„Nagy szükségünk van arra, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálatnak legyenek ilyen partnerei, akik támogatják a munkánkat és segítenek célunk megvalósításában, hogy minél több emberen segítsünk Magyarországon és a Kárpát-medencében”

– fogalmazott. A Hajdú-Bihar megyei gazdák több mint 5 tonna vetőmagot adományoztak, 2-2 tonna kukorica és zöldborsó, 1 tonna napraforgó, 100 kilogramm lucerna és 6,5 kiskerti magot ajánlottak fel. A vetőmagok összértéke mintegy 5 millió forint, ezen túl több mint 1,3 millió forint értékű készpénzzel is támogatták a megyei gazdálkodók a kárpátaljai gazdatársakat,

így összesen a közel 100 adományozó mintegy 6,3 millió forint értékben támogatta a programot.

– Ezek az adományok főként intézményekhez, közösségekhez fognak eljutni. Kárpátaljáról tudni kell, hogy ott nagyon sok intézmény önellátásra van berendezkedve, saját földjeiken gazdálkodnak. Ezeknek a gazdálkodóknak fognak segítséget nyújtani a beérkezett vetőmagok, de családok is kapnak majd belőle. Visszük azt a szeretetet is, amit mindig megtapasztalunk az agrárkamara részéről – mondta Oláh István, aki arról is beszélt, céljuk, hogy a kárpátaljaiak érezzék, vannak az anyaországban olyanok, akik a szívükön viselik a sorsukat, és tenni akarnak értük.

Szólláth Tibor, NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke elmondta, nagyon büszke a megyei gazdákra, hiszen a nagy agrárvállalatok és a gazdák is jó szívvel és gyorsan adtak. – Két éve voltunk Kárpátalján, ekkor megnéztük, a korábban felajánlott vetőmagoknak milyen terménye van. Arról bizonyosodtunk meg, hogy jó helyre kerülnek ezek az adományok, hiszen a kárpátaljai magyarság nehéz élethelyzetben van, ha tudunk nekik egy kicsit segíteni, akkor nagyon jó, hogy ezt tesszük – fogalmazott, majd Kissné Gyarmati Ágnessel, a NAK Hajdú-Bihar megyei igazgatójával adták át az vetőmagokat az MRSZ részére.

Nyakas András hajdúnánási gazdák nevében adott át a körülbelül egymillió forint értékű vetőmagot az MRSZ részére. A Naplónak elmondta, 14 nánási gazda csatlakozott az akcióhoz. Jó minőségű kukorica-vetőmagot hozott, melyek hektáronként vannak kicsomagolva.

A felajánlások eljuttatását az MRSZ végzi a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Irodájának közreműködésével. Iszlai Gergely operatív vezető kérésünkre megosztotta, a kárpátaljai diakóniai központ és az egyházkerület segítségével osztják szét a magokat.

„Az első évben három tonnával kezdtük, most öt tonna jött össze, valamint készpénzfelajánlás is érkezett. Nagyon sok református intézmény – többek között idősotthon, fogyatékkal élők szociális otthona, gyermekotthon, iskola, óvoda – működik Kárpátalján, melyeknek vannak földjeik, amiket be tudnak vetni”

– mondta Iszlai Gergely.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) kisbuszát már megpakolták a vetőmagokkal, hamarosan útnak indul az ebesi logisztikai központból.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában