fotókkal

2021.04.16. 15:29

Végéhez közelednek a Görgey Utcai Óvoda korszerűsítési munkálatai

Összesen 220 millió forintból megújult épület várja a gyerekeket.

Fotó: Matey István

Folytatódik az Új Főnix Terv részeként elindított óvodafejlesztési program Debrecenben, a részletekről Barcsa Lajos alpolgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Bordásné Gyuris Katalin önkormányzati képviselő és Erdélyi Edit Tünde óvodavezető tájékoztatott péntek délután a Görgey Utcai Óvoda épülete előtt. – Az elmúlt öt évben már tizenkét óvodai intézményt újítottunk fel összesen 3 milliárd forint értékben – emlékeztetett először Barcsa Lajos. A politikus elmondta továbbá, hogy az oktatásfejlesztési program a Debrecen 2030 részeként tovább folytatódik: a Görgey utcai intézmény mellett tovább nyolc óvodában terveznek felújításokat, a számítások szerint körülbelül 2,4 milliárd forint összértékben, a beruházások idén és a következő évben kezdődnek majd el. – Debrecenben az önkormányzati fenntartású óvodák kétharmadát felújítjuk, mivel 33 intézményből 20-at érintenek a tervek – összegzett az alpolgármester.

Kósa Lajos hangsúlyozta: az óvodával kapcsolatban a szülőket és a gyerekeket most elsősorban az újraindítás foglalkoztatja. – Ha az oltások mennyisége eléri a megfelelő szintet az ország újraindításhoz, akkor azt meg fogják tenni. Az oltások száma mára meghaladja a 3 milliót, a regisztráltak száma 4 millió felett van, és továbbra is vezetjük az EU-s listát az oltások és a beoltottak számával egyaránt. A Görgey Utcai Óvodába már felújított körülmények közé érkeznek a gyerekek – emelte ki. Kósa Lajos elmondta, minden remény megvan arra, hogy újraindíthassák az országot, május elején az iskolák felső tagozatai, a gimnáziumok és az egyetek is nyitni fognak. A politikus végül arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos: aki még nem tette, regisztráljon és oltassa be magát, bízzon a magyar szakemberekben, hiszen csak így győzhetjük a le a járványt.

Fotó: Matey István

A fejlesztésekről Bordásné Gyuris Katalin beszélt. A képviselő kifejtette: a Görgey utcai energetikai beruházás nem csak hosszútávú megtakarítást jelent, hanem a fenntarthatóságot is szolgálja. – A nyílászárók cseréje, a homlokzati felújítások, mozgásérzékelő világító berendezések is ezt a célt szolgálják, az esélyegyenlőség jegyében pedig megvalósul az akadálymentesítés – tudatta a politikus.

A beruházáshoz az Európai Unió több 162 millió forintot biztosított, melyet az önkormányzat a fejlesztés összköltségére, 227 millióra egészít ki összesen 65 millió forinttal.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában