nyitnak az intézmények

2021.04.19. 07:42

Újra az iskolapadban az alsó tagozatosok

Az elmúlt hetekben átfertőtlenítették az iskolákat, így várják vissza az alsósokat. Szigorú járványügyi szabályok betartásáról, többek közt az osztályok elkülönítéséről beszéltek a Naplónak a megkérdezett iskolaigazgatók.

Fotó: Kiss Annamarie

– Amíg zárva volt az iskola, a takarítók az egész épületben elvégezték a fertőtlenítő takarítást. A szükséges szerekkel bőven el vagyunk látva, egy éve alaposan bespájzoltunk, a tanév kezdete óta pedig havonta kapjuk a kormányzattól is a fertőtlenítőszereket. Szép, tiszta iskolába várjuk vissza a gyermekeket – mondta el Ember Sándor, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, minden alsós osztály a saját termében fog tartózkodni, s ott maradnak majd napköziben is. A járványügyi szabályok szigorú betartása ezután is nagy hangsúlyt kap. – Kezdettől nagyon következetesek voltunk a maszkviselés tekintetében: szeptembertől felnőttnek, gyereknek egy­aránt hordania kellett, kivéve a testnevelésórákat, és az udvaron tartott foglakozások, valamint az étkezések idejét. Ennek eredményeként örömmel tapasztaltuk, hogy az átlagosnál kevesebb volt a megbetegedések száma nálunk.

Szép, tiszta iskolába várják vissza a gyerekeket Ember Sándor igazgató és kollégái | Fotó: Kiss Annamarie

A legkisebbek is betartják

– Továbbra is lázat mérünk belépéskor, s csak akkor fogunk lazítani a szabályokon, ha arról kormányzati döntés születik. Amire sokkal jobban odafigyelünk majd, az a szellőztetés. Télen ez nehézkesebb volt, de most az időjárás is segíteni fog abban, hogy gyakrabban, intenzívebben szellőztessünk, s akár nyitott ablak mellett tartsuk az órákat – közölte érdeklődésünkre csütörtökön Ember Sándor, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola igazgatója. A pedagógusok átoltottságáról nem tudott információt adni, de megjegyezte, hogy együtt gondolkodó tantestületről van szó, ahol mindenki védi a saját és más egészségét is, így remélhetően százszázalékos oltottsággal vághatnak neki a nyitásnak.

– Folyamatosan érkeznek a szülői kérelmek annak kapcsán, ha a tanuló még nem jönne iskolába hétfőtől. Pontosabban bejelentések ezek, hiszen nincs mód arra, hogy az indoklások valóságtartalmát vizsgáljuk.

„El kell fogadnunk, ha a szülők úgy látják, tartós vagy krónikus betegség, idős családtag védelme vagy bármely más járvánnyal összefüggő ok miatt még otthon tartják a gyermeküket.”

Ilyen esetben a távolmaradást igazoltnak tekintjük. Arra azonban nincs lehetőség, és nem is elvárás az oktatási kormányzat részéről, hogy a személyes oktatás mellett párhuzamosan digitális oktatást is biztosítsunk, ezért az esetleges lemaradást a diákoknak pótolniuk kell – hangsúlyozta Ember Sándor, aki bízik abban, hogy nagy számban térnek vissza hétfőn a nebulók, és ez nem jelent kockázatot számukra.

Felidézte, hogy a pandémia korábbi időszakában a hosszabb időre távol lévő diákokat az osztályfőnökökkel, szaktanárokkal egyeztetve segítette az iskola abban, hogy ne szakadjanak le társaiktól; ez természetesen most is működik majd. – Mindezzel együtt úgy vélem, a szülők felelősségteljesen gondolkodnak, és mérlegelik azt, hogy ha a mulasztás átlépi a 250 órát, és nincs elég érdemjegye a diáknak, akkor a tanév végén osztályozó vizsgát kell tennie – mondta az igazgató. Szerinte valószínűleg a nyolcadikosoknak hiányzik a legjobban a közösség; népszerű programjaik maradtak el idén, és egyelőre nem tudni azt sem, hogyan lehet a ballagást megtartani. Az intézménybe 1086 diák jár, ebből 544 tanuló alsó tagozatos.

Az intézményekben alapos fertőtlenítést végeznek | Fotó: Kiss Annamarie

Marad a lázmérés

– A tavaszi szünetben nagytakarítás volt, alaposan átfertőtlenítettük az egész épületet, most, a bejelentés óta újra fertőtlenítünk. Új órarendet és ügyeleti rendet, illetve ebédelési sorrendet készítettünk, hogy minél jobban biztosítani tudjuk az osztályok közti távolságtartást. Már korábban is elkülönítve voltak az udvaron, most, hogy csak az alsósok jönnek vissza, ez könnyebb lesz. Pénteken a pedagógustestülettel online ülést tartottunk, mindezt átbeszéltük – mondta el dr. Pakurár Miklósné, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője.

Továbbra is érvényesek a tantermen kívüli digitális oktatás előtti intézkedések: belépéskor lázmérés, kézfertőtlenítés, a szülők pedig nem jöhetnek be.

– A legkisebbek is rendkívül fegyelmezetten betartják a szabályokat, ennek is köszönhető, hogy nem volt nálunk karanténba került osztály! Mindez gyerekeknél megfelelő kommunikációval, meggyőzéssel és személyes példamutatással érhető el – hangsúlyozta az igazgató. – Emellett motiváció is volt: szeptemberben nagyon örültek, hogy iskolába jöhetnek, és elmagyaráztuk nekik, hogy ezen szabályokkal tudjuk ezt megtartani.

– Fentieken túl állandóan fertőtlenítünk. Ha a gyerekek kimennek szünetben az udvarra, a takarítók bent a teremben fertőtlenítenek, és a mosdókban is megteszik ezt minden szünet után. A termekben is van kézfertőtlenítő, amiket folyamatosan utánatöltenek – mondta.

– Leginkább tanácsért hívnak a szülők. 219 alsós közül mindössze néhány van eddig, akikről tudni, hogy nem jönnek iskolába hétfőn. Érthető persze, ha a szülő félti a gyerekét, az otthon maradóknak minden segítséget megadunk a tanuláshoz – tudatta az intézmény vezetője.

Együttműködéssel lehet

Dr. Pakurár Miklósné kiemelte, a szülők maximálisan együttműködők, odafigyelnek a maszkhasználatra, a legtöbb diáknak pótmaszkja is van. Korábban kisebb orrfolyással, torokkaparással iskolába jöttek a gyerekek, de a járvány óta inkább otthon maradnak, nem veszélyeztetik a szülők a gyerekük és társainak egészségét. – Erre az együttműködésre továbbra is számítunk – tette hozzá az igazgató.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában