a föld napja

2021.04.22. 12:01

Tovább zöldül a debreceni állatkert

A fejlesztéseknél is fontos szempont a környezettudatosság.

Fotó: Kiss Annamarie

Egy új, hibridüzemű jármű megvásárlásával újabb lépést tett a nagyerdei intézmény a környezetvédelemért; ezt a Föld napján, április 22-én jelentette be a helyszínen Papp László polgármester és Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató.

– A Nagyerdei Kultúrpark is csatlakozott a város azon kezdeményezéséhez, mely a környezettudatos gondolkodást igyekszik erősíteni. Száműzte a területéről az egyszer használatos műanyag termékeket, bevezette a szelektív hulladékgyűjtést, és egyre nagyobb hangsúlyt fektet a belső szállítások, közlekedés terén is az energiahatékonyságra és a környezettudatosságra. 2015 óta a belső szállítást már elektromos járművekkel oldja meg, és most egy vadonatúj konnektoros hibrid autó áll munkába, mely az állatok szállításában, a mindennapi anyag- és takarmánymozgatásban fog fontos szerepet betölteni. Az intézmény azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig a teljes járműparkot elektromos hajtásúra állítja át – mondta a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy dolgoznak a kultúrpark átfogó, nagy fejlesztési programján, elkészült az a koncepció, mely alapján rövidesen tervpályázatot írnak ki, ami a kultúrpark teljes megújítását célozza. Jó esetben jövőre akár hozzá is kezdhetnek a megvalósításhoz, de két éven belül mindenképpen

– tudatta.

Mindig újítanak

– November 11. óta tartunk zárva, de nem unatkozunk ez alatt sem. A személyi állomány, 65 fő megfeszített mindennapi munkája kell ahhoz, hogy 17 hektáron működjünk a nap 24 órájában. Nemcsak ránk van hatással a zárva tartás, hanem az állatainkra is. Megfigyelhető, hogy sokkal érdeklődőbbek, igénylik a személyes kontaktust – árulta el Nagy Gergely Sándor.

– Jelenlegi gyűjteményünk az elmúlt tíz év leggazdagabbja, de nem szeretnénk itt megállni. Az elmúlt hetekben intézményünk életében először részt vettünk visszatelepítési programban, a vörös panda, mely itt élt a Nagyerdő fái alatt, a napokban érkezik meg Indiába. A szakmai munkánk elismerése, hogy tudjuk a gyűjteményt bővíteni, és Debrecen támogatást nyújt évről évre nemcsak a működéséhez, hanem a fejlesztéshez is, hiszen olyan műfajban dolgozunk, ami a természetvédelem mellett turizmus is, ezért mindig újat kell mutatnunk – hangsúlyozta az igazgató.

– A most vásárolt jármű működése 80 százalékát elektromos hajtással fogja megtenni, és reményeim szerint az ehhez szükséges energiát a nap segítségével az intézmény területén belül fogjuk megtermelni már az év második felétől. Fenntarthatósági stratégiánk keretében további lépések is tervben vannak – mondta.

Mindketten reményüket fejezték ki, hogy hamarosan újranyithat az állatkert. Erre az alkalomra az intézmény új bemutatóval is készül a nemrég érkezett két fiatal maraburól a sajtótájékoztatón közösen „rántotta le a leplet”, Papp László és Nagy Gergely Sándor, kiengedve őket az Afrika-röpde külső kifutójába.

Fotó: Kiss Annamarie

Indulhat a Civaqua

Papp László elmondta, rövidesen meg fog jelenni az a közbeszerzési felhívás, mely elindítja a város legnagyobb jelentőségű környezetvédelmi, természetvédelmi programja, a Civaqua-program első ütemének megvalósítását.

Jelenleg az Országos Vízügy Főfelügyelőség egyeztet a környezetvédelmi hatósággal a jóváhagyásról, a következő napokban várhatóan megtörténhet a kiírás. A polgármester reményei szerint rövidesen, 1-2 éven belül a Tisza vize itt lesz Debrecenben, és a Nagyerdőnek, zöldterületeknek a nagyon fontos vízutánpótlását tudja majd biztosítani; ezért hosszú évtizedek óta küzd a város.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában