Illegális hulladék

2021.04.24. 13:30

Több tízmilló forintba került a közúti szemét eltávolítása megyénkben

Tavaly 64 illegális szemétlerakót számoltak fel Hajdú-Bihar megyében.

Automatikusan generált description

Fotó: illusztráció / MW-archív

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű illegálisan kidobott szemetet gyűjt össze az országos közutak mentén. A vállalatnak a Naplóhoz eljuttatott közleményéből kiderült:

Hajdú-Bihar megyében tavaly 64 illegális szemétlerakó helyet szüntettek meg, valamint 243 köbméter szemetet szedtek össze.

Mindez tízezer munkaórájába kerül a társaság mérnökségi munkatársainak, míg a szemét összegyűjtése és elszállítása csak megyénkben 45 millió forint költséget jelentett a társaságnak. Időszakosan így is több helyen újratermelődnek az illegális szemétlerakatok, ezek eltüntetésére fókuszált 94 mérnökségén keresztül az országos közútkezelő a napokban a kormány Tisztítsuk meg az országot! programjához kapcsolódva. A jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése, melybe a szemetelés is beletartozik.

Szankcionálni, büntetni csak a hatóság tud, és ők is csak akkor, ha tetten érik a járművezetőt.

A biztonságos munkavégzést szem előtt tartva több helyen is kisebb-nagyobb korlátozásra lesz szükség. A szakemberek védelme érdekében ezúton is szeretnék felhívni az autósok figyelmét arra, hogy az ideiglenes korlátozásoknak megfelelően közlekedjenek a munkaterületek mellett! A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan arra kéri az úthasználókat, hogy az utazásuk közben vagy más módon keletkezett hulladékukat ne dobálják el, ne helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé! A szeméthalmok ugyanis nemcsak elcsúfítják a környezetet, hanem egészségügyi kockázatokkal járnak, és még környezetszennyezők is. Ráadásul rengeteg kapacitást is elvonnak más útüzemeltetési munkáktól. Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában