hírmorzsák

2021.04.06. 15:32

Tisztább és parkosabb lesz Püspökladány, fákat is ültetnek

Rövid hírek a város mindennapjairól.

Fotó: Kovács Péter

Online módon működik a hivatal

A koronavírus-járvány ellenére közel teljes kapacitással dolgoznak a polgármesteri hivatal munkatársai, igaz, ahol csak arra lehetőség van, online módon. A beadványokat fogadják, késedelmet nem szenved az ügyintézés.

Tisztább, parkosabb városért tesznek

A város „tavaszi nagytakarításáról”, tehát a közterületek tisztításáról és karbantartásáról, valamint a tavaszi fásítás üteméről egyeztet hetente több alkalommal is Tóth Lajos polgármester, valamint Varga Lajos, a városüzemeltető kft. vezetője. Megállapodtak abban, hogy a munkálatokat fel kell gyorsítani.

Fotó: Kovács Péter

Olcsóbb lehet a fűtés, a világítás

Tóth Lajos polgármester részt vett a napokban egy online konferencián, amelynek témája az európai uniós támogatással megvalósuló energiaközösségek létrehozása, továbbá ennek helyi várható hatása volt. A megújuló energia hasznosítási projektek nyertesei között lehet Püspökladány is. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat intézményei energiaellátásának egy részét napenergiára át lehet állítani. Ennek előkészítését meg kell kezdeni.

Több lehetőség is van a létesítésére

Az ipari övezeteit kinőtte a város, az önkormányzat ipari park létesítését tervezi, hozzáfogott az előkészítésébe. Erről is beszélt Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere a város aktuális ügyeivel foglalkozó sajtótájékoztatóján a napokban. Hangsúlyozta, az ipari park létrejöttét leginkább a helyi és a környékbeli kis- és középvállalatok szorgalmazzák.

– A helyszínt illetően több irányban is van elképzelése az önkormányzatnak – válaszolt a Napló kérdésére a polgármester. – A városnak van egy 78 hektár nagyságú, egybefüggő földterülete a 4-es főúthoz közel. Ezt korábban pedagógusok földjeként hasznosítottuk, és jó minőségű termőföldről beszélünk. Előnye egyben és a részekre bontva is lehet majd hasznosítani, hátránya pedig, hogy logisztikailag nem a legjobb helyen van. Igaz, közel van a 4-es főút is és a vasútvonal is. Mérlegeljük annak a lehetőségét, hogy a majdani M4-es gyorsforgalmi út város közelében lévő lehajtójának egykilométeres körzetében létesítsünk ipari parkot. Probléma, hogy ott nincs területe az önkormányzatnak. Nem zárkózunk el a földcserével való területszerzés lehetőségétől sem. Egyelőre a szakértők bevonásával az ipari park helyének megtalálásán gondolkodunk.

Partnerségben vannak a gazdákkal

A külterületi utak javítására, a mélyedések feltöltésére használják majd fel a Petőfi utcán, az iskola mellett lebontott önkormányzati bérlakás vályog- és téglatörmelékét. A dűlőutak karbantartása egyébként folyamatosan napirenden van a városvezetés és az utakat használó gazdák közötti kommunikációban. Az útjavítást partnerséggel a gazdákkal végzi az önkormányzat.

Harminchatféle fát ültetnek

Több mint ezer fát és cserjét ültetnek el Püspökladány-szerte ezekben a napokban a közmunkások a városüzemeltető kft., valamint az Erdészeti Tudományos Intézet szakmai felügyelete mellett.

Fotó: Kovács Péter

A fásításon négy munkacsoport dolgozik egy időben. Gondoskodnak majd a fák megóvásáról is, sőt a már korábban ültetett, később megsérült növényeket az erdészet szaktanácsadása nyomán helyreállítják. A városvezetés szeretné, ha a lakóközösségek örökbe fogadnának egy-egy fasort, facsoportot, ezáltal nyomon követve és segítve a növények fejlődését. Amennyiben szükségét érzik, nyáron meglocsolnák a fákat.

Fotó: Kovács Péter

Segítik a fiatalok letelepedését

Tizenegy fiatal házas első lakáshoz jutását segíti a város önkormányzata 500-500 ezer forinttal a közeljövőben. Az erről szóló szerződést írta alá a napokban Tóth Lajos polgármester, aki elmondta, hogy mind több fiatal választja lakóhelyéül a Sárrét menti kisvárost, továbbá tavaly örvendetesen emelkedett a házasságot kötöttek, illetve a született gyermekek száma Püspökladányban. A város lakossága jelenleg közel 14 ezer fő.

Nem látogathatók az intézmények

Az idősek nappali ellátását térségi konzorciumban működtető szociális ellátóintézmények nem látogathatóak a koronavírus-járvány miatt. Az étkeztetés ételkiszállítással működik, továbbá igénybe vehető a házi segítségnyújtás szolgáltatás is.

HBN, KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában