tesznek a környezetért

2021.04.09. 14:11

Parkot fogadna örökbe a Rotary Klub Debrecen, példát szeretnének mutatni

A szóban forgó területet márciusban rendbe is tette néhány klubtag.

Fotó: Rotary Klub Debrecen-archív

A Debrecen 2030 program keretében Papp László, Debrecen polgármestere új környezetpolitikát hirdetett meg, amelynek célja, hogy a város az elkövetkezendő években fenntartható, zöld módon fejlődjön. Ehhez a felhíváshoz, valamint a korábbi „Szépítsük meg környezetünket” akcióhoz is csatlakozott a Rotary Klub Debrecen.

– Az elképzelésünk illeszkedik Debrecen önkormányzatának Zöld város programjába, kiegészíti azt. A park-örökbefogadás kapcsán a választásunk a városvezetéssel egyeztetve a Komlóssy utca – Lisznyai utca kereszteződésében található területen lévő parkra esett. Az örökbefogadási eljárás még körvonalazódik, végleges döntés még nem született, de úgy látjuk, támogatja az elképzelésünket Debrecen önkormányzata. Ha az együttműködés megszületik, akkor a klub a jövőben rendszeresen karbantartja a parkot. Azt gondoljuk, hogy a kezdeményezésünk példa lehet mások számára. Ha mindazok a jelentős személyiségek, akik a Rotary Klub tagjai, így többek között orvosok, ügyvédek, vállalatvezetők, üzletemberek, önkéntes alapon cselekszenek, akkor utat mutathatnak a város polgárainak.

„A klubtagok valóban tesznek azért, hogy szebb és fenntarthatóbb környezetben éljünk. Összeszedik az eldobált szemetet, és megtisztítják a parkot az avartól, gallyaktól és egyéb zöldhulladéktól, valamint azokat elszállítják a hulladéklerakó helyre”

– mondta Csiszár Mihály, a Rotary Klub Debrecen elnöke, hozzátéve, a kiválasztott parkot rendbe tették márciusban a klubtagok, ami egyfajta csapatépítő programként is szolgált. – A tagok a járványügyi óvintézkedéseket betartva találkozhattak, és közösen tölthették azt az időt, amit a park rendezése megkívánt. A járványhelyzet miatt nem tarthattuk a megszokott módon a kapcsolatot, így ez a közös tevékenység, ez a kis testmozgás jót tett mindazoknak, akik jelen voltak – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Jövőbeli projektek

Csiszár Mihály arról is beszélt a Naplónak, hogy még az idei esztendő első felében jelentős projekteket valósít meg a klub. – Debrecenben 1926-ban alakult meg a Rotary Klub, az akkori alapító elnöke Sesztina Jenő volt. Emlékét ma is ápoljuk, éppen ezért együttműködést kötöttünk a Debreceni Egyetemmel, amelynek eredményeképpen a felújított Sesztina-villában feliratos táblát és domborművet helyeztet majd el az egyetemmel közösen a Rotary Klub Debrecen. A tervek szerint valamikor a nyáron avatjuk majd fel. Emellett egy jelentős nemzetközi akció részeként Debrecenben megvalósítjuk a Tapintható Láthatatlan elnevezésű projektet. Ez a program eredetileg vakok és gyengénlátók számára is kitapintható makettek létrehozását jelentette, ugyanakkor időközben igen nagy népszerűséget vívott ki magának.

„Debrecenben az ország egyik legnagyobb makettje, a főtéren, a Kossuth-szobor mellett kap majd helyet, és a Református Kollégiumtól egészen a Csonkatemplomig mutatja be Debrecen belvárosát. A készülő makett gipszformáját a Rotary Klub felajánlotta a cívisváros önkormányzatának megőrzésre.”

Az egy éve tartó koronavírus-járványhelyzet nem nehezítette a mintegy 32 fővel működő debreceni Rotary Klub munkásságát, sőt – az elnök elmondása szerint – új kapukat nyitott a találkozásoknak. – Mivel csak a digitális térben találkozhatunk, az elmúlt időszakban az előadásainkat is az online platformon szerveztük. Ugyan a személyes találkozókat ellehetetlenítette a járvány, de az online felületeken olyan neves, nemzetközi előadókat is elértünk, akikkel egyébként nagyon bonyolult lett volna személyes találkozót szervezni – tette hozzá Csiszár Mihály.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában