nehéz körülmények

2021.04.17. 14:00

Nincs egyszerű dolga az idén érettségiző diákoknak

Az érettségizők most sem a megszokott módon adnak számot tudásukról.

2020.05.05. Nagykanizsa Kéezfertőtlenítés és szájmaszk felvételévele, kezdődöt a 2020 évi érettségi, a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Fotó: MW-archív

Csaknem egy év esett ki a jelenléti oktatásból azoknak a diákoknak is, akik a májusi érettségire készülnek. Az iskolák próbálják kompenzálni ezt, érettségi felkészítők, differenciált foglalkozások továbbra is vannak – osztotta meg a Naplóval Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatója.

„Maradéktalanul a digitális oktatás nem tudja megoldani a felkészítést, mindent megtettünk azért, hogy a vizsgán mégis a lehető legjobb formájukat hozhassák a diákok”

– fogalmazott az intézményvezető. Ebbe a debreceni gimnáziumba 185 végzős diák jár, továbbá idén – a 2020-as érettségitől eltérően – előrehozott érettségiző diákok is lesznek. – Vírus- és egészségvédelmi szempontból meg tudunk felelni a törvényi elvárásoknak. A rendkívüli helyzet ellenére is próbáljuk a maximális teljesítményt kihozni és elérni a gyerekekkel együtt. Azt a fajta hozzáállást, amely a pedagógusok és a diákok részéről tapasztalható, intézményvezetőként példaértékűnek gondolom. Nincs könnyű dolguk a diákoknak, de igyekeznek minden tekintetben teljesíteni. A szülők is rendkívül együttműködőek – vallja Fekete József.

Nem fogadta jól

Sipos Gréta, a Tóth Árpád Gimnázium végzős dákja elsírta magát, mikor megtudta, nem lesz szóbeli érettségi. – Számomra mindig a szóbeli jelentette a biztos pontot, mivel ott konkrét témák vannak, sokkal kiszámíthatóbb. Idővel megtanultam a pozitív oldalát nézni.

„Ebben a helyzetben szerintem mindannyiunknak szenvedést okoz az érettségi, így ennek a tartama legalább megrövidült”

– mondta a diáklány. Úgy véli, a szóbeli kiesése az érettségi jegyek romlását eredményezheti, így az egyetemi továbbtanulás lehetősége is veszélybe kerül. – Ennek ellenére próbálom kihozni magamból a maximumot, a lehető legtöbb tudást elsajátítani a kitűzött időpontokig. Korábban, ha az érettségire gondoltam mindig gyomorgörcsöm volt, most mégis megmagyarázhatatlan nyugalom telepedett rám. Tudom, hogy a helyzethez képest mindent megteszek, és nem én leszek a világ legszörnyűbb embere, ha nem úgy sikerül, ahogyan azt pár éve elképzeltem – fogalmazott Gréta, aki az elmúlt tanévet zavarosnak titulálta. Véleménye szerint a beadandó és egyéb feladatok miatt kevesebb idő jutott a felkészülésre, inkább az utolsó hónapban volt erre igazán lehetőség.

„Sok élménytől megfosztott minket a jelenlegi helyzet. Általában azt mondják, hogy a végzős éveink a legszebbek, de biztos vagyok abban, hogy erre az évre senki sem emlékszik majd vissza szívesen.”

Van, ahol lesz szóbeli is

Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Azon vizsgatárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést. Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát. Testnevelésből szóbeli és gyakorlati érettségit is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni.

Számítottak rá, hogy elmarad a szóbeli vizsga

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ illetékességi területén működő középiskolák a jogszabályi előírásoknak megfelelően készülnek az írásbeli érettségi vizsga megtartására – tájékoztatta lapunkat Majosi Pálma tankerületi igazgató.

„Az iskolák a tanulókat a járványügyi szabályok figyelembevételével osztották be, egy teremben a vizsgázók létszáma a 10 főt nem haladja meg. A diákok a napokban kapják meg a vizsgabehívójukat. A beléptetéshez az iskolák minden bejáratát használni fogjuk, a helyiségeket naponta többször fertőtlenítjük majd. Elkészült már a felügyelő tanárok beosztása is”

– részletezte. Majosi Pálma elmondta, tanulóik elfogadták és tudomásul vették az érettségi megszervezésével kapcsolatos döntéseket. – Az intézményektől kapott tájékoztatás szerint a tanulók véleménye az, hogy az írásbeli és szóbeli megmérettetés teljesebb képet adott volna tudásukról, de negatív visszajelzés a szóbeli vizsga elmaradásával kapcsolatban nem érkezett, az elmúlt év alapján számítottak rá a végzősök – mondta.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában