összefogás

2021.04.28. 16:30

Minority SafePack: továbbra is harcban a kisebbségek jogaiért

Ha az Európai Bizottság mégis jogalkotást kezdeményezne a kisebbségvédelem területén, azzal mércéül szolgálhatna a csatlakozni vágyó országoknak is – mutatott rá Pajna Zoltán.

Pajna Zoltán | Fotó: Napló-archív

A megyei önkormányzatoknak szerteágazó nemzetközi kapcsolataik vannak, innovatív, régiókra alapozott közös munkálkodásban hisznek, melyben lehet, hogy szétválasztanak az országhatárok, de az együttműködést nem törik meg – hívta fel a figyelmet szerdán a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökeként Pajna Zoltán. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke annak az online sajtótájékoztatónak a vendége volt, melyet abból az alkalomból tartottak, hogy az Országgyűlés aznap határozatban jelentette ki: továbbra is kiáll a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés és azon keresztül a külhoni magyar közösségek, valamint az Európai Unió lakosságának csaknem 10 százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.

Pajna Zoltán | Fotó: Napló-archív

A sajtótájékoztató résztvevői felidézték, hogy a kisebbségek európai jogi védelmét célzó kezdeményezéshez bár összegyűlt az egymilliónál is több aláírás az unió több mint hét országában, és sok szervezet mellett az Európai Parlament 3/4-es többséggel támogatta azt, januárban az Európai Bizottság mégis úgy döntött, hogy nem indít jogalkotási folyamatokat ebben az ügyben.

Pajna Zoltánt akképp mutatták be a szerdai virtuális találkozón, mint aki összefogta a 19 magyarországi megyét abban, hogy kiállást fogalmazzon meg a kisebbségvédelmi polgári mozgalom mellett.

Felszólalásában Pajna jelezte, hogy a szerdai nap örömnap, hiszen a parlament határozatban foglalt állást a Minority SafePack mellett, s korábban a 19 megyei önkormányzat hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé, így elmondható, hogy a cél szempontjából nagyon sokat értünk el. A megyei önkormányzatok emellett folyamatosan osztanak meg pozitív mozzanatokat a kezdeményezés körül történtekből – s itt utalt az Európai Parlament korábbi, igen nagy többségű határozatára, mely jelzi, hogy maga az EP is elismeri a nyelvi kisebbségek, a kulturális sokszínűség védelmét, azt, hogy minden polgárnak legyen esélye a saját nyelvén kifejezni a hovatartozását, illetve boldogulni a mindennapokban, a szülőföldjén.

„A nyelv a gondolkodás, a gondolatformálás, a gondolat közlésének, a cselekvésnek, az emberi létnek egyik legmeghatározóbb eszköze, eleme. Az emberi élet közege a nyelv, összetartó erő, kapocs. A nyelv segítségével sajátítjuk el a kultúrát, válunk emberré”

– idézte az érettségi tételt Pajna Zoltán, arról szólván, miért is fontos nekünk a nyelv.

– Ahány nyelv, annyi kultúra – fogalmazott az elnök, majd utalt arra: a kezdeményezés amellett száll síkra, hogy olyan Európában élhessünk, amelyben valós értéket képvisel a nyelvi sokszínűség, és egyenjogúak a kisebbségben élő polgárok. Jelezte: ez nem csupán összeurópai ügy, hanem az unió határain is túlmutat, hiszen ha az Európai Bizottság mégis jogalkotást kezdeményezne a kisebbségvédelem területén, azzal mércéül szolgálhatna a csatlakozni vágyó országoknak is.

– A megyéknek számtalan nemzetközi kapcsolata van, innovatív, régiókra alapozott együttműködésben hiszünk – hangsúlyozta Pajna Zoltán, utalva például Hajdú-Bihar és Bihar megye kapcsolatára. – Lehet, hogy a határok szétválasztanak, de az együttműködést nem törik meg – jegyezte meg.

Az elnök egyúttal abbéli reményét fejezte ki: talán nem kell megvárnunk, hogy a luxemburgi törvényszék döntsön a Minority SafePack céljainak a további sorsáról, hanem az Európai Bizottság önként megváltoztatja az álláspontját. Addig is folytatni kell a politikai szolidaritási tevékenységet; ennek részeként az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökeinek, illetve Věra Jourová alelnöknek is elküldik a megyei önkormányzatok állásfoglalását.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában