az utasok java együttműködő

2021.04.02. 07:30

Mára megszokott lett a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön

Hónapok óta kötelező a közösségi közlekedési eszközökön utazók számára a szájmaszk helyes használata. Mára már megszokottá vált a megállóhelyeken és állomásokon, valamint a járatokon, hogy csak utastársaink szemét látjuk.

Az utasok figyelmét különböző kiírásokkal is felhívják a szabályokra | Fotó: Napló-archív

Fotó: Matey István

A DKV Zrt. tájékoztatásából kiderül, mára már elmondható, hogy a járatokon szinte 100 százalékos a maszkviselők aránya. A szabály betartását a társaság jegyellenőrei ellenőrzik, akik figyelmeztetik azt az utast, aki nem visel maszkot. Ha a felszólítás nem vezet eredményre, az illetőt kizárják az utazásból, a pótdíj összege pedig ebben az esetben 4 ezer forint.

A MÁV járatain is folyamatosan ellenőrzik az utasok maszkviselési kötelezettségének betartását. A társaság közölte, általánosságban elmondható, hogy az utasok túlnyomó részben együttműködők. A rendőrséggel közösen végzett ellenőrzések során 2020 szeptemberétől az év végéig tartó időszakban az utasok 4 százalékánál volt hiányosság tapasztalható. 2021-ben 248 esetben figyelmeztettek, 6 utast pedig kizártak a közlekedésből – tudatták.

Az utasok figyelmét különböző kiírásokkal is felhívják a szabályokra | Fotó: Napló-archív

Maszk nélkül nem lehet

A közösségi médiában nem egyszer olvashattunk olyan esetről, hogy nem mindig volt maszk annál, akinek szüksége lett volna rá, ám mások kisegítették. Habár már legtöbbünknél rutin, hogy induláskor ellenőrizzük, van-e nálunk védőtextil, vagy sem, ha van is, elszakadhat, vagy használhatatlanná válhat. – Utasaink jelzése alapján történtek olyan esetek, hogy a járművezető észlelte, hogy egy idős utas elfelejtett magával maszkot hozni. A járművezető nem leszállította az idős embert, hanem átadott neki egy eredeti csomagolású szájmaszkot, hogy folytatni tudja az utazását – tudatta a DKV Zrt. a Naplóval.

Nem állhat le

A közösségi közlekedés fenntartása kiemelten fontos a mindennapi élet, a gazdaság működtetése érdekében. A járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. november 11-től van általános maszkhordási kötelezettség a MÁV-Volán-csoportnál.

Az ellenőrzés a közösségi közlekedésben napi rendszerességű, a DKV Zrt. közlése szerint szinte 100 százalékos a szabálykövetés az utasok körében.

A MÁV-Volán-csoport kérésünkre tudatta, a vonatokon a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzések során elenyésző esetben tapasztaltak hiányosságot. – A Volánbusz munkatársai, valamint a jegy- és bérletellenőrzést végző partnerük naponta ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását a járatokon. A rendelkezés bevezetése óta országszerte összesen 1465 buszjáraton végeztek ellenőrzést, amely 11 ezer 786 utast érintett. Ennek során mindösszesen 103 utast kellett figyelmeztetni a maszkhasználat szabályszerű betartására – tájékoztatta a Naplót a társaság. Közlésükből az is kiderül, az utasok bármelyik autóbusz-megállóban jelezhetik az autóbusz-vezetőnek, ha szabályszegést tapasztalnak. Ugyanakkor azt kérik, hogy vezetés közben ne szólítsák meg a vezetőt, jelzésükkel várják meg, amíg a jármű megáll. Az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellen­őrök vizsgálják a buszon és a vonaton az előírás betartását. A szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8 ezer forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból. További ellenszegülés esetén pedig a buszok és a vonatok személyzete rendőri segítséget is kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelentést tegyen.

Fő az egészség védelme

A DKV Zrt. közölte, a jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelten fontos az utasok és a munkavállalók egészségének védelme, megóvása. A járvány debreceni megjelenése óta számos védelmi intézkedést megtettek, összhangban a kormányzati előírásokkal és az országban, más közlekedési társaságok által hozott intézkedésekkel. Naponta teljes körű fertőtlenítést végeznek a járműveiken, a járművezetők védelme érdekében az autó- és a trolibuszok első két ülését lezárta a társaság, valamint menetrenden felüli rásegítő járatokat is közlekedtetnek.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában