válaszolt a hivatal

2021.04.15. 11:30

Lehetőség van a díjmentes szemétszállításra Debrecenben – bizonyos feltételekkel

Kérelmet például mindenképpen szükséges benyújtani.

20210408 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Kiterjesztik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatást Debrecenben. képen: Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Katona Erzsébet önkormányzati képviselő

Fotó: Napló-archív

Gondoskodó város Debrecen, a települési támogatásaink közül pedig a legjelentősebb a 70 év felettiek ingyenes szemétszállítási kedvezménye – így nyilatkozott még februárban Papp Viktor, a debreceni Fidesz–KDNP frakcióvezetője egy, a cívisvárosban tartott sajtótájékoztatón. Lapunkhoz olvasói panasz érdekezett, miszerint az említett engedmény nincsen érvényben. Utánajártunk, miként élhetnek a 70 év felettiek a szemétszállítási kedvezménnyel. A debreceni polgármesteri hivatal kérésünkre közölte,

csak annak a kérelmezőnek állapít meg a jegyző hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetéséhez támogatást, aki egyedül vagy kizárólag házastársával, élettársával, bejegyzett élettársával, szülőjével, testvérével, 70. életévét betöltött gyermekével, kiskorú gyermekével, fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesülő egyenesági hozzátartozójával él közös háztartásban.

További feltétel, hogy a lakást kizárólag az előzőekben felsorolt személyek használják, valamint az is, hogy nincs közszolgáltatási díjtartozásuk – tájékoztatott az önkormányzat. Ha a kérelmező betöltötte a 70. életévét, és az érintett háztartásban élők egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a 94 500 forintot, akkor jár a támogatás, illetve abban az esetben is igényelhető, ha egyedül élő, vagy egyedülálló, és a havi jövedelme nem haladja meg a 125 500 forintot. Megtudtuk, abban az esetben, ha a kérelmező a 75. életévét betöltötte, nem vizsgálják meg a jövedelemmel kapcsolatos adatokat.

– A támogatás mértéke az egyéni gyűjtőedényt használók esetében a mindenkori hulladékgazdálkodási díjról szóló jogszabályban meghatározott – a ténylegesen használt – legfeljebb 80 liter űrtartalmú gyűjtőedény használatakor fizetendő közszolgáltatási díj 100 százaléka. A gyűjtőedényt közösen használók esetében pedig a közös képviselő által igazolt, az adott ingatlanra eső, a mindenkori hulladékgazdálkodási díjról szóló jogszabályban foglaltak alapján számított közszolgáltatási díj összegét jelenti. A támogatás összegét utóbbi esetben a szolgáltatónak utalják át – közölte az önkormányzat.

A hivatal figyelmeztetett:

a támogatás megállapítására kizárólag kérelem benyújtását követően van lehetőség, amennyiben a jogosultsági feltételeknek a kérelmező megfelel.

A kérelem formanyomtatványa megtalálható a debrecen.hu oldalon, valamint kérhető az Új Városháza Vár utcai bejáratánál is. A kitöltött kérelemnyomtatványt postai úton DMJV Polgármesteri Hivatala Szociális Osztályának címezve, vagy az Új Városháza Vár utcai bejáratánál munkaidőben található gyűjtőládába helyezve lehet benyújtani.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában