Csak a körülmények változtak

2021.04.15. 16:43

Kisebb vizsgadrukkról számolnak be az online nyelvvizsgában tapasztalatot szerzők

Az elmúlt év során sok más dologgal egyetemben a nyelvvizsgák is átkerültek az online térbe, amely megosztó fogadtatást kapott a diákok és tanárok között egyaránt.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Napló Szabó Dóra nyelvtanárral beszélgetett az online nyelvvizsga előnyeiről és hátrányairól. – Egy gyakorlati szinten jól működő rendszer áll az online nyelvvizsgák hátterében – fogalmazott. Elmondta, hogy az online vizsgák esetén az adott nyelvvizsgaközpontok minden esetben segédletet, útmutatót adnak a vizsgázóknak, valamint általában pár nappal a vizsga előtt ki is próbálhatják a jelentkezők a rendszert, illetve konzultációs alkalmat is biztosítanak a felmerülő kérdések tisztázására, hogy élesben minden rendben menjen.

Előnyök és hátrányok

Fotó: Szabó Dóra-archív

Kétségtelenül számos előny társul az online nyelvvizsgákhoz. Ezek közül a legjelentősebb, hogy az esetenként akár egy teljes napot is igénybe vevő vizsgázás így néhány órára csökkent. – Könnyebbség az is, hogy a szoftverek minden mozgást követnek az írásbeli feladatsor kitöltésekor. Folyamatos a mentés funkció, így a vizsgázóknak nem kell félniük, hogy esetleg valamit nem mentettek el a beírás után. Ezen kívül a platform jelzi az esetleges kihagyott feladatokat, tehát nem kell aggódni amiatt sem, hogy valami kimaradt – fogalmazott Szabó Dóra. Hozzátette, hogy az íráskészség felmérésekor is nagy segítség, hogy a programok beépített szó számlálóval, órával és szótárral is rendelkeznek, amelyek mind könnyítik az időbeosztást. Emellett a diákok kisebb vizsgadrukkról számolnak be az online térben, valamint az eredményeket is sokkal hamarabb tudják meg. – Várhatóan a saját szobájukban, házukban kisebb vizsgadrukkal ülnek a vizsgázók az asztalhoz, mintha egy idegen helyre kellene menniük, idegen emberekkel körülvéve. Az egyedüllét miatt kevésbé zavarhatja őket az, hogy valaki már befejezte esetleg a feladatot és nincs meg a kísértés sem, hogy esetleg társuk dolgozatáról próbálják lelesni a válaszokat – mondta. Hozzátette, az otthoni megmérettetés veszélye viszont az is lehet, hogy nem tud eléggé koncentrálni a vizsgázó. – Ez a digitális térben történő oktatás során is megfigyelhető. Ezért is fontos egy csendes, semleges környezet kialakítása, ahol semmi nem vonhatja el a tanuló figyelmét – emelte ki. Kisebb hátrányként említhető, hogy komoly technikai felszereltséget is igényel a vizsga, ugyanis megadott képernyőátmérő, webkamera, megbízható internetkapcsolat és akkreditált szoftver meglétével lehet csak belevágni a megmérettetésbe. A szakember elmondta, ez mindenkinek egy új helyzet, de ugyanúgy kell felkészülni és tanulni egy online nyelvvizsgára is, mintha jelenléti lenne. – A követelmények nem változtak, csak a körülmények. Ugyanazt a tudást kell átadnunk tanárként a diákoknak, mint eddig – mondta Szabó Dóra.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában