debreceni panoráma

2021.04.20. 11:30

Fentről látható igazán, hogy a Kálvin téren pompázik a város legszebb virágoskertje – fotókkal

Érdekes, ritkán látott szögekből mutatkozik be a cívisváros, ahol anno a Hunyadiaknak is volt kastélya.

Fotó: Vass Attila

 

„E ház helyén állt az a ház, ahol Hatvani István, a Református Kollégium természettudós professzora lakott, később Erdélyi József theológiai tanár, Arany János egyik pártfogója. Arany János és Petőfi Sándor többször vendége volt e háznak. Megjelölte a Béke (Szt. Anna) u. 19. sz. Dolg. Ált. Iskolája” – hirdeti míves emléktábla a Kálvin tér ismert épületén. Melyiken is vajon? Ez a bizonyos ház az Új Városháza, mely eredetileg az állami építőipari vállalat megyei igazgatósága számára épült fél évszázada, akkor még eggyel kevesebb szinttel. Ennek a ma már hétemeletes tömbnek a tetejére látogathattunk a hét elején, és megcsodálhattuk az onnan feltáruló páratlan panorámát.

A Vértesi úti hegyvonulat

Közvetlenül a tetőre meredek, keskeny lépcső vezet, mint a templomokban. Kilépve rögtön számba is vehetjük Debrecen közeli és távoli gyülekezeti helyeit, köztük a Veres-, a Kis-, a Nagy- és a Mester utcai templomot is. Kémlelőhelyünkön ugyanakkor az is szembeötlő, hogy a nagy szellőzőegység mellett egy izgő-mozgó pollencsapda is működik legfelül. Körbepillantva, Debrecen más nevezetességeinek lenyűgöző látképén is elidőzhetünk. A horizonton az egyetempalota, a pallagi adótorony, a Tócóskerti lakótelep, valamint a szennyvíztornyok és a Vértesi úti szemétdomb vonulatai is tökéletesen kirajzolódnak. A felfedezés örömét fokozza, hogy az Új Városháza tágas tetejéről a környező emblematikus helyeket is szinte testközelből és „szemmagasságból” ismerhetjük meg új perspektívában.

A Hunyadiak Debrecene

Karnyújtásnyira érezhetjük magunkat a református főgimnázium antik csipkés óratornyától, a Vojtina Bábszínház (eredetileg Uránia Mozgó) palotájától, és természetesen a Nagytemplom is ritka szemszögből mutatkozik be innen. Nagyon érdekes, különleges és beszédes az Udvarház kialakítása is, mely a formavilágával Debrecen középkori – anno ugyanitt feküdt – várkastélyát idézi meg. Tulajdonosa volt Hunyadi János és Mátyás Király is.

A református főgimnázium tornya mögött az egyetem és a pallagi adótorony | Fotó: Vass Attila

Talán még ennél a színvonalas épületegyüttesnél is nagyobb élményt nyújt az a létesítményünk, mely az Új Városháza alatt, a Csokonai-szobor körül terül el. Ez pedig nem más, mint az utóbbi években hihetetlen fajta-, darabszám- és színgazdagsággal pompázó, nagy méretű virágoskert. Ennek látványa, valamint az illata ott lent is megállítja az arra járókat – fentről azonban önmagában is olyan lélegzetelállító a varázslatos mintázata ennek a díszparknak, hogy nem lehet betelni vele.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában