fotókkal

2021.03.25. 17:42

Vadonatúj elektromos kukásautók segítik a megyei szemétszállítást

Az ország első elektromos meghajtású hulladékszállítói állnak majd üzembe Hajdú-Biharban.

Fotó: Molnár Péter

Négy új elektromos meghajtású hulladékszállító járművet adtak át csütörtökön Debrecenben, melyek közül a 26 tonnás, 3 tengelyes a cívisvárosban, a három darab 18 tonnás, 2 tengelyes pedig Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón áll munkába április első napjaiban.

Az elektromos kukásautók hatalmas előnye, hogy nem terhelik meg a környezetet, ugyanis nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Sokkal halkabbak, mint a hagyományos „társaik”, emellett költséghatékony az üzemeltetésük is.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az ünnepélyes átadón elmondta, mára Debrecen a magyarországi automotív ágazat egyik vezető városa lett. A BMW-beruházáson és a számos automotívipari nagy beszállítók megtelepedésén túl ugyanis Mercedes buszokat is szerelnek össze magyar fejlesztés alapján a cívisvárosban, az elektromos kukásautók pedig tovább gazdagítják ezt a sort. – Az Electromega Kft. – mely a Daniella cégcsoport tagja – fejlesztette a hajtásláncot, a vezérlést, és homologizálta ezeket a kukásautókat. Igaz, ezek a járművek drágábbak, de már 8 év után megtérül a használatuk. A tervezett üzemidejük megegyezik a hagyományos kukásautókkal, viszont nem terhelik a környezetet.

„Debrecenben nagyon komoly elektromos haszongépjármű-gyártás indulhat be, most a világon az általános fejlesztéseket 4 évvel előzzük meg. Ha ezt ki tudjuk használni a gyártási kapacitások fejlesztésével, nyugodtan mondhatjuk, hogy az elektromos járműgyártás hazai fellegvára Debrecen lesz”

– mondta Kósa Lajos.

Fotó: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, az ország első elektromos meghajtású kukásautói állnak majd üzembe a következő időszakban Debrecenben, Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben és Hajdúszoboszlón. – Debrecen a 2019-es önkormányzati választásokkal egyidejűleg egy új környezetpolitikát hirdetett, a korábbiakhoz képest is sokkal nagyobb hangsúllyal épül be a fenntarthatóság, a környezetvédelem és -tudatosság gondolata. A mai nap jelentettük meg azt a fontos információt, hogy a város tömegközlekedése is megújul, új buszokat szerez be a DKV Zrt., melyek a legmagasabb környezetvédelmi szempontoknak felelnek meg, és folyamatban van egy elektromos autóbusz beszerzésének előkészítése is. Ebbe a sorba illeszkednek ezek az elektromos kukásautók is, mely fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított 512 millió forintos támogatásból valósult meg – mondta. Hozzátette:

Debrecen járműiparának fejlődésének immár kézzelfogható jelei is megmutatkoznak.

Kőszegi Dániel, Electromega Kft. ügyvezetője mérföldkőnek nevezte az átadót, mely szakmailag is kiemelten jelentős.

Varga László, Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, örömmel veszi át a járműveket, a jövőben pedig további 10 darab elektromos kukásautó beszerzését tervezik, valamint a hulladékudvarok számát is növelni szeretnék.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában