jogosítvány

2021.03.24. 10:24

Nem vész el a befizetett gépjárművizsgadíj

Meghosszabbították a jogosítvány megszerzésének határidejét az érintetteknek.

Szeged - 20190822 Tanulóvezető autók a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: MW-archív

Ahogy már beszámoltunk róla, március 8-tól a kormány új védelmi intézkedéseket vezetett be a koronavírus megfékezése érdekében. Sok más területen túl az intézkedés kihat a jogosítványt megszerezni vágyó tanulóvezetőkre is.

Kapnak engedményt?

A kabinet intézkedéseivel összhangban ugyanis a 2020-as év azonos időszakához hasonlóan a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nkft. március 8-tól határozatlan ideig felfüggesztette a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és képzéseit. A hír hallatán sokakban felvetődött a kérdés, hogy kapnak-e bármilyen engedményt azok, akik ezzel a felfüggesztéssel kicsúsznak a jogosítvány megszerzésének feltételéül szabott, az elméleti vizsga letételétől számított kétéves határidőből. Aggodalomra semmi ok, ugyanis a veszélyhelyzet megszűnése után több mint fél évük lesz a tanfolyam befejezésére az érintetteknek.

– Ha a gyakorlati vizsga letételéhez feltételként meghatározott vezetői engedély megszerzésétől számított, illetve a sikeres elméleti vizsga megszerzésére rendelkezésre álló kétéves határidő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül jár le, a vizsgázó legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól számított 180. napig tehet gyakorlati vizsgát – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendeletéből.

A már befizetett vizsgadíjtól sem fognak elesni az érintettek. – Ők a vészhelyzet elhárítását követően – a korábbi jelentkezésnek megfelelően és a megfizetett díj szerint – vehetnek majd részt a most lemondott vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken. A vizsgák új időpontjáról a vizsgázók elsődlegesen a képzőszervek útján kapnak tájékoztatást. A felhalmozódó ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében a tervek szerint a vizsgaközpont hivatali időn túli és hétvégi időpontokat is biztosít majd ügyfelei számára – olvasható a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nkft. honlapján.

Többhetes várólista

A Napló által megkérdezett szakoktató szerint az intézkedések ellenére sem csökken a sikeres elméleti vizsgát tevő, vezetésre jelentkező diákok száma. – Már a vírus előtt is többhetes várólista volt, hiszen viszonylag kevesen vagyunk oktatók, a tanulók viszont folyamatosan jönnek. Így kicsit tartunk is attól, hogy a leállás alatt keletkezett feltorlódást hogyan tudjuk majd minél hamarabb kipörgetni – fogalmazott.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában